Pas på! Risiko for fup

Pas på! Risiko for fup

Kast lige et blik ud af vinduet. Fortæl mig så, om det er sommer? Nej, det er en ommer, men ikke desto mindre går en del danskere til ferie i disse dage. Sommerferietid er lige med fuptid. I al fald hvis man skal tro på sikkerhedsfirmaet CSIS, der netop har udsendt en pressemeddelelse.

CSIS fastslår nemlig at sommerferietid er lig med højtid for e-mail svindel. Og jeg gik og troede at hver dag var højtid for svindel med folks mails. Men, siger CSIS, det er sommerferien som er fuskernes foretrukne tid på året, hvor de rigtigt kan narre os godtroende mennesker

Hvordan hænger det så sammen? Jo, der er tale om såkaldt CEO svindel, og det er især virksomheder det går ud over. Inden jeg forklarer videre, skal jeg måske lige give en bonusinfo: CEO er det meget mundrette og danske udtryk for en administrerende direktør. Så er det slået fast.

Sådan fusker banditterne

CEO svindel er altså en taktik som banditter har lagt sig fast på: at forsøge at narre diverse CEOer i virksomhederne – eller måske en regnskabsmedarbejder i virksomheden. Det foregår på følgende måde:

Banditten kontakter regnskabsmedarbejderen i virksomheden enten via e-mail eller telefon. Fidusen er at henvendelsen ser ud til at komme fra virksomhedens topchef, eller sker på vegne af topchefen, som anmoder modarbejderen om at overføre større millionbeløb til en udenlandsk bankkonto. Men det er naturligvis ikke topchefen!

Det burde være til at regne ud, og regnskabsmedarbejderen ville nok straks kontakte topchefen for at få ønsket bekræftet, men det banditterne godt. Derfor stresses regnskabsmanden ved at fortælle ham, at pengeoverførslen har topprioritet og at det skal ske hurtigst muligt. Her er der ikke tid til unødig ventetid og dumme spørgsmål!

Alt ser meget ægte ud, idet banditterne har opsnappet CEOens mailadresse og kopieret vedkommende mailsignatur med logo og hele svineriet. Det ser altså meget ægte ud! Desuden holder banditterne øje med virksomhedens medarbejdere. Hvad hedder regnskabsmedarbejderen og hvornår holder chefen ferie? Sådanne informationer høstes via hjemmesider og sociale medier som Facebook og LinkedIn.

Hvorfor svindel i sommerferien?

Der er især 2 former for svindel, der raserer netop nu:

1) en topchef anmoder om overførsel af penge til en bankkonto eller

2) vellignende fakturaer men med den it-kriminelles kontonummer.

At det er sommerferien, som udpeges som topsæson for banditterne er indlysende. Mange virksomheder sender medarbejdere på ferie, og i den periode er virksomheden ofte underbemandet. Desuden vil regnskabsmedarbejderen måske ikke forstyrre CEO unødigt midt i ferien.

Jyskebank har produceret en video om faktura svindel og som indeholder flere gode råd

www.csis.dk

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.