Giv dig selv tid

Giv dig selv tid

Fire ud af fem voksne oplever, at det har en positiv effekt på deres mentale velbefindende når de giver tid til sig selv. Næsten halvdelen siger dog samtidig, at de ville ønske de havde mere ’mig-tid’, og mindst 15% får dårlig samvittighed, hvis de tager en timeout. Men det mest bekymrende er nok, at en ud af seks siger, at de ikke har noget begreb om, hvordan de skal skabe tid til sig selv. Tallene taler deres tydelige sprog og viser vigtigheden af egenomsorg, når man lever i en travl verden.

Tallene stammer fra en global undersøgelse af vores vaner omkring mig-tid, som Jabra har fået foretaget blandt 12.000 forbrugere i Danmark og 10 andre lande verden over. Emnet har fået stigende relevans i kølvandet på et voksende antal rapporter omkring stress og udbrændthed. Voksne mennesker over hele kloden er bevidste omkring vigtigheden af at skabe tid til dem selv: 87% siger, at de tager mig-tid mindst en gang om ugen og imponerende nok har to ud af tre en daglig stund med mulighed for at nedbringe stress eller lade op. Alligevel lader det til, at vi ikke kan undgå stress, idet de mest stressfremkaldende øjeblikke for fire ud af fem personer viser sig at være hverdagsopgaver såsom administrative opgaver (15%), husligt arbejde (13%) og det at komme igennem en arbejdsdag (12%), der figurerer på listen over mest belastende begivenheder.

Generelt oplever kvinder flere fordele end mænd ved at have mig-tid. Syv ud af ti kvinder mener, det er vigtigt for deres mentale velbefindende sammenlignet med 61% af mændene. Den samme tendens gælder det fysiske velbefindende (53% af kvinderne sammenlignet med 47% af mændene) og stressreduktion (63% versus 56%).

Ikke overraskende har de seneste to år været hårde mod vores trivsel, hvilket afspejler sig i et øget behov for mig-tid for 38% af respondenterne – en tendens der for spanierne ligger helt oppe på 48% og for australierne på 47%. Den yngre befolkningsgruppe (de 18-34-årige) hævder især at have brug for tid for dem selv – her er det størsteparten (56%), der har brug for det.

Men med egenomsorgen følger også en følelse af skyld. Særligt de unge voksne har det sådan (26%) sammenlignet med det globale gennemsnit på 15%. Det er de nordeuropæiske lande som Sverige (22%) og UK (20%), der finder det mest udfordrende at retfærdiggøre tid til sig selv, og som er mest opfyldt af dårlig samvittighed.

Teknologi styrker tid til sig selv

Når vi endelig tager os tid til os selv, så er vi også villige til at investere i den. Siden pandemien indtraf, har syv ud af ti valgt at investere i tech eller udstyr for at kunne nyde den tid, der er sat af til afslapning. Det sker fx med abonnementer (27%), høretelefoner/earbuds (26%) og træning/outdoor tøj (23%), som ligger øverst på listen over investeringer. Disse køb viser også, hvordan vi foretrækker at bruge vores tid for os selv – for 68% er det at se TV den foretrukne måde at bruge tid for sig selv efterfulgt af gåture (56%), lytte til musik (52%), læse en bog (46%) og at udføre en hobby (35%).

Claus Fonnesbech fra Jabra siger: ”Udbrændthed og pres er noget, vi ser overalt, og vores undersøgelse viser, at 55% af os bekymrer os om fremtiden lige nu. Det gør det vigtigere end nogensinde før, at vi hjælper os selv med at reducere stress ved at tage en særdeles tiltrængt time out. Der er mange ting, som kan indvirke på netop det, men det glæder os, at resultaterne viser, at høretelefoner eller earbuds viser sig at være den perfekte makker, når det handler om at skabe tid til sig selv uden afbrydelser. Uanset om man går en tur, lytter til musik eller fortaber sig i en lydbog, så er det tid til at slå støjreduktionen til og slappe af for en stund – det fortjener vi alle at være i stand til.”

Hvor meget mig-tid har du dagligt?

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.