Fremtidens arbejdsplads

Fremtidens arbejdsplads

Danske Jabra har netop offentliggjort en undersøgelse med titlen ’Future of Work’, heraf fremgår seks mulige scenarier for, hvordan arbejdslivet kommer til at forandre sig i løbet af de kommende fem år. I rapporten analyserer man mere end 100 samfundstrends, hvoraf Jabra har skåret disse ned til 11 makrotrends, som kommer til at påvirke fremtidens arbejde. Derudover har man foretaget en dybdegående undersøgelse, hvor man har talt med 76 akademikere og brancheeksperter, lige fra arbejdspsykologer til evolutionseksperter, for den vej igennem at finde frem til de mest troværdige scenarier for fremtidens arbejdsliv. Et af disse scenarier peger i retning af, at fremtidens arbejdsplads bliver langt mere uafhængig af sted.

En øget brug af kunstig intelligens, flere virtuelle miljøer og nye former for hardware er nogle af grundene til, at det forudsiges, at fremtidens arbejdsplads bliver mere dynamisk og uafhængig af faste lokationer. Men også cloud-teknologi og nye kommunikationsplatforme muliggør, at arbejdet kan foregå overalt – i toget, på gaden eller på kaffebaren. Avanceret hardware med støjreduktion og åbne kontormiljøer er befordrende for samarbejde, mens forskellige kontorområder fremmer social interaktion og minimerer forstyrrelser af kollegaer.

Hvordan kommer dette til at påvirke virksomhederne og medarbejderne? Undersøgelsen lister fire forudsigelser.

Fleksibelt arbejde kan føre til følelsesmæssig isolation

Med fleksibiliteten til at arbejde hvor som helst, og uden krav om at møde ind på kontoret flere gange om ugen, vil det ikke længere være nødvendigt at gå på kompromis for at opnå en balance mellem arbejde og privatliv. Men den deraf minimerede personlige kontakt i løbet af en arbejdsuge vil få medarbejderne til at føle sig isolerede, hvilket gør det sværere at skabe og føle et stærkt tilhørsforhold til arbejdspladsen.

Forskellige talenter kræver udviklet præstationsledelse

Virksomhederne kan i langt højere grad udnytte en mere forskelligartet talentpulje, der spænder over et større geografisk område, da medarbejderne ikke længere behøver at bo inden for pendlerafstand til kontoret. Men det kræver, at virksomheden sikrer sig, at de er i stand til på en effektiv måde at overvåge, hvad medarbejderne præsterer, når der fx ansættes nye folk, som ikke arbejder fra kontoret.

Mindre kontorhubs med smarte funktioner

Smarte arbejdsområder og kontormøbler vil blive multifunktionelle og give mulighed for nemt og problemfrit at skabe forbindelse til kollegaer eller samarbejdspartnere enten via personlige, hybride og/eller 100% virtuelle møder. Helt uden det bliver nødvendigt at arbejde på kontoret 5 dage om ugen. Virksomhederne kan i stedet leje et større antal mindre kontorer og dermed skabe rum for en medarbejderstab, der er langt mere geografisk spredt.

Digitale dashboards og virtuelle arbejdspladser

Medarbejdere vil ud fra personlige digitale dashboards og nogle meget mere situationsbestemte kriterier, så som trafikforhold eller belægningen på kontoret, fra dag til dag beslutte, hvor de vil arbejde fra. Ved hjælp af AR og VR, eller blot mere sofistikerede video- og lydløsninger, vil virtuelle møder, samtaler og træning blive lettere at engagere sig i, uanset hvor man arbejder fra.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.