Fem udviste fredagslinks

Fem udviste fredagslinks

Vi skal spare. På strøm. På varme. På føde. Og meget andet. Fordi vi lever i en tid, hvor vi snart ikke ved, hvad morgendagen bringer. I forgårs hørte jeg ordet ”recession” hos en forretningsdrivende her i Svendborg. Selve ordet er jo gyseligt.

Recession betyder at vi risikerer en periode med økonomisk tilbagegang. Altså at vi bliver fattigere. Eller mindre rige, om du vil. Man snakker om det i Tyskland i disse dage, og hvis recession rammer Tyskland, går Danmark næppe forbi. Og derfor er det en god ide at spare.

Mange sparer for eksempel på strømmen. Vi gør det selv derhjemme, hvor varmepumpe og elektrisk lys tændes og slukkes efter behov. Nu er vi altså kun 2 voksne, så alt foregår i fred og fordragelighed. Men det kan se anderledes ud i børnefamilier. Det har jeg hørt rygter om.

Jeg har eksempelvis hørt, at mange fædre skælder børnene ud, hvis de glemmer at slukke lyset. Hvorfor skal lyset brænde på deres værelser, hvis de alligevel befinder sig i stuen eller i haven? Og så bliver der langet ord med store bogstaver igennem familien.

Grundlæggende er jeg stor modstander af skæld ud. Når man skælder ud, går det nemlig ud over en anden. Det betyder at der er mindst 2 parter i en skæld-ud-sag. Den som skælder ud. Og den som bliver skældt ud. Lad os se på begge parter.

Vi starter med den som skælder ud. Når et menneske skælder ud, er der nogle indre aggressioner, der skal ud. Det i sig selv kan være godt. Man får afløb. Men den som skælder ud, risikerer også at blive så vred, at vedkommende har svært ved at styre sig. Måske siger man noget, som man efterfølgende fortryder. Måske får man hovedpine eller andre fysiske skavanker.

Og så er der personen, som bliver skældt ud. Vedkommende vil reagere meget forskelligt. Er der tale om skæld-ud på et rimeligt niveau, eller er man uretfærdigt sat i skammekrogen? Og hvordan reagerer man: bliver man flov eller bliver man vred? Og hvordan er karmaen imellem de to personer bagefter?

Sluk lyset for ungerne

Hvis ungerne glemmer at slukke lyset, så gør det for dem. Sig til dem, at du har slukket lyset for dem. Stille og roligt. Din økonomi bliver ikke reddet af at de glemmer at slukke lyset en gang imellem. Og du kan jo overveje at købe en sensor til børneværelset, så lyset automatisk slukkes når det er mennesketomt.

Familiens følelsesklima får det bedre. Du slipper for at skælde ud. Børnene slipper for at føle sig ramt. Og alle kan hygge sig omkring middagsbordet med fortællinger fra det virkelige liv. På den måde behøver man ikke at spare på kærligheden imellem jer. Recession eller ej.

Det er fredag og vi skal fredagslinke, og vores trofaste læser, Martin Bo, har indsendt gode links. I dag skal det handle om fugle, rumraketter, øl, usynlige handicap og Haglöfs. Tak for links, MB!

https://www.space.com/32286-space-calendar.html: Få et overblik over diverse happenings i rummet.

https://hiddendisabilitiesstore.com: Her handler det om usynlige handicap og solsikkeprodukter.

https://www.fuglering.dk: Få indblik i ringmærkede fugle.

https://haglofsrestored.com: Haglöfs producerer labre produkter. Dem kan du købe i denne webshop.

https://ølfestival.dk: Yes, my boys. Her skal det handle om de gyldne øl-dråber. Ølfestivalen finder sted den 20. og 21. maj i år. Skål!

 

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.