Vi savner lyden af liv

Vi savner lyden af liv

En dugfrisk markedsundersøgelse afslører nu hvilke lyde, vi har savnet mest under nedlukningen. Størstedelen af respondenterne angiver, at de mest af alt har savnet lyden af en live-koncert (63 %) Fitnesscenteret scorer lavest i undersøgelsen, hvor kun 25 % siger, at de har savnet lyden af prusten og stønnen fra fitnesscenteret. Musik har hjulpet folk igennem pandemien – 33% siger, at de lytter mere til musik nu end før pandemien

Vi befinder os mere end et år inde i den globale pandemi, og mange ting, som vi før tog for givet, fremstår i dag som et fjernt minde. For at finde ud af hvad vi længes allermest efter, har Jabra spurgt folk over hele kloden, hvilke lyde de savner mest, og det viser sig at være de helt simple ting. Top fem for Danmark ser således ud:

  • Live-koncerter – 63%
  • Lyden af bestik, glas og samtaler på en restaurant – 61%
  • Lufthavnslyde så som ’Venligst gå til gaten nu’ – 50%
  • Klapsalver efter en endt teaterforestilling – 48%
  • Vandplask og grin rundt om en swimmingpool – 46%

Italiensk sang fra altanen

Overraskende nok er det tilsyneladende ikke lydene fra fitnesscenteret, som folk har savnet mest, hvilket måske kan tyde på, at pandemien har været en velkommen pause fra den prusten og stønnen, der er forbundet med træning. Kun 25% angiver, at de har savnet lydene fra fitnesscenteret.

I foråret 2020 startede italienerne en trend med at synge fællessang fra altanen. Det kreative påfund spredte sig hurtigt via sociale medier og nåede også til Danmark, hvor sang og musik både fra altanen og som fællessang i TV blev noget vi kunne samles om. Kigger man nærmere på svarene i undersøgelsen giver det da også god mening, at det netop blev sang og musik, vi kastede os over, her fremgår det nemlig, at musik og koncerter er noget som mere end tre fjerdedele af italienerne har savnet (77%), tæt fulgt af spanierne (73%) og tyskerne (68%), og altså hele 63% af danskerne.

Det er de små ting, der tæller

Det forgangne år har været en prøvelse for mange, men det har også fået os til i højere grad at værdsætte de små ting i livet, hvilket afspejler sig i nogle af de lyde, folk har savnet. Ikke overraskende rangerer lyden af strand og hav højt sammen med lyden af natteliv og tilskuere ved en sportsbegivenhed. Interessant nok er det lyde, som vi før knap har bidt mærke i, som nu angives som lyde, vi savner – det være sig lyden af legende børn i skolegården, lyden af trafik og lyden af gadetravlhed.

Den begrænsede sociale kontakt afspejler sig også i svarene i undersøgelsen, hvor respondenterne fortæller, at de savner lyden af deres familie og venners ’rigtige’ stemmer, at nogen råber ’Tillykke’, eller det at nogen siger ’Giv mig et kram’.

”Vores liv ændrede sig utrolig hurtigt, da pandemien ramte. Og her mere end et år efter at det hele startede, har folk reflekteret over, hvordan deres liv er nu”, siger Claus Fonnesbech, Senior Director hos Jabra. ”Lyd spiller en langt mere betydelig rolle i folks hverdag, end man måske lige går rundt og tænker over, og denne undersøgelse viser, at lyde, som måske har virket banale eller ikke før er blevet givet opmærksomhed, nu er nogle folk længes efter”.

Musikken har båret mange igennem pandemien

Selvom det meste af verden har savnet live-musikken, så lader det til, at de har forsøgt at råde bod på tabet ved at afholde deres egne små koncerter i dagligstuen. Næsten halvdelen (49%) af respondenterne siger, at de har lyttet mere til musik siden starten af pandemien. Amerikanerne har nydt musikken mest – 59% siger de har lyttet mere til deres yndlingskunstnere end før pandemien, efterfulgt af italienerne (58%) og spanierne (58).

Vi har vænnet os til stilheden

Til trods for at vi savner lydene af hverdag, som vi kender dem fra før pandemien, så udtrykker 33% af de globale respondenter, at de forventer at opsøge de mere stille steder, når pandemien er ovre, sammenlignet med 24% der vil foretrække de mere støjende steder. Og ser vi på Danmark alene, er tendensen her endnu tydeligere, idet 34% angiver, at de vil opsøge stilheden, mens kun 17% angiver, at de vil opsøge mere støjende steder.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.