Sådan så dit favorit-site engang ud

Sådan så dit favorit-site engang ud

Reddit, et amerikansk, socialt nyhedssite, er redesignet, og det fejrer nyhedskanalen med at vise ændringer på nogle af verdens mest besøgte hjemmesider. Dette betyder at de har sat fokus på sites som Google, Instagram, Yahoo, Amazon og Netflix.

Og man kan kun blive lidt lang i ansigtet, når man ser på det webdesign, som engang prægede world wide web. Især hjemmesiderne i 1990’erne er virkelig groovy og kæmpe dejlige at kigge på. Inden sarkasmen tager over, skal jeg huske at sige, at hjemmesider dengang blev trukket ned på 386’er maskiner med 1 MB RAM, dårlige grafikkort og modemer, som kunne trække 33 K.

Tiden er en anden i dag. De fleste huscomputere har rigeligt med hestekræfter og bredbånd, hvis folk altså ikke besøger hjemmesider via smartphones på en 4G forbindelse. Derfor er der naturligt nok sket en meget stor udvikling inden for webdesign. Men lad os kaste et blik på de største sites, som har skiftet ham de seneste år.

Netflix

Dette streamingsted på nettet har adskillige film og tv-serier på programmet. Udseendet fra 1999 ligner en hjemmeside skabt af danske Jakob Nielsen, som er kendt for brugervenlighed på nettet. Faktisk er jeg overrasket over at Netflix virkelig har 10 år på bagen.

Instagram

I 2011 dukkede Instagram op. Denne billedtjeneste, som er vanvittigt populær i dagens samfund, tonede frem i et ganske usexet design i 2011. I dag er der tale om et fuldblods billedwebsite, hvor millioner af mennesker fodrer Instagram med fotos dagligt.

Amazon

Amazon havde en svær start, og mange var sikre på, at websitet ville opleve dot com-boblen på meget tæt hold. Det skete ikke. I stedet er Amazon blevet den største gigant inden for handel på nettet. Det er helt utroligt at se Amazon anno 1994. Det ligner noget, der er løgn.

Yahoo

Engang var Yahoo verdens største spiller inden for søgning på nettet. Dengang fandtes Google ikke, og nærmeste konkurrent var AltaVista og HotBot. Udseendet fra 1996 ligner noget fra en kedelig universitetsside. Hvordan det ser ud i dag? Aner det ikke …

Reddit

Vi skal naturligvis også nævne Reddit, som gav ideen til disse linjer. Der er sket meget siden starten – også på design-siden. I 2005 var det en lang stribe af nyheder – i dag ser det meget mere indbydende ud.

Wikipedia

En gang lignede Wikipedia et gammeldags online leksikon. Det gør det efter min mening stadigvæk, men det er effektivt og nemt at navigere rundt i. Og det er vel det vigtigste.

Facebook

Da Facebook startede op tilbage i 2004, hed det Thefacebook. Siden er der som bekendt sket meget, og i dag fremstår Facebook som en stor markedsplads og opslagstavle. Jeg er imponeret over de serverkræfter, der skal til for at drive sådan et website.

Google

Endelig skal Google have et ord med på vejen. Google er stadig et rent site med en væsentlig søgeboks, hvorimod der er sket meget på søgeresultatsiden. I dag får man meget mere end hjemmesider serveret. Vejrudsigter, køkkenmaskiner og tekstannoncer i stride strømme. Alligevel vil jeg nødig undvære Googles søgemaskine.

Klik dig videre ind på de enkelte sites, og tjek Reddits grafiske oprids af udviklingen, hvor du også ser YouTube, Twitter og YouTube.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.