
Oscobo er navnet på en ny britisk søgemaskine, som nu forsøger at tage kampen op imod gigantiske Google og Bing. Kort fortalt er Oscobo en minimalistisk søgemaskine, som påstår at den skiller sig ud fra konkurrenterne ved IKKE at gemme data om brugerne.
Øh, den tager vi lige igen: Oscobo vil ikke gemme data om de brugere, der anvender søgemaskinen. På dansk: når du søger efter informationer i Oscobo, vil der altså ikke lægges små fingeraftryk. Du kan søge helt anonymt.
Du er anonym – helt anonym
Sådan er det jo ikke med eksempelvis Google. Hvis du er logget ind med en Google konto og søger efter diverse, vil alt blive gemt på Googles mastodontiske servere. Oscobo går altså den anden vej, hvilket navnet vidner om: Scobo betyder at opdage noget (på latin), og O’et er en slags U – altså at man er uopdaget.
Oscobo vil altså give dig søgeresultater efter hvad du søger efter, og ikke efter hvem du er. Forstået på den måde, at hvis du sidder I Ringe på Fyn og søger efter ”ringe”, er det ikke nødvendigvis byen Ringe, som dukker op i resultaterne. Det kan lige så godt være olympiske ringe, diamantringe eller synonymet for at telefonere, der dukker op i søgeresultatet.
Ingen sponsorerede links
Når du altså taster løs i Oscobo, er der ikke noget der bliver gemt, hverken din IP-adresse, søgeord eller andet kompromitterende. Det betyder at når du gen-besøger Oscobo, vil du være lige så ukendt som den første gang du besøgte søgemaskinen.
Hvad kan du bruge Oscobo til? Jo, i min optik er dette en glimrende søgemskine at have med i overvejelserne, hvis du ønsker en ”uvildig” søgerobot, som ikke nødvendigvis udelukkende tænker på at misbruge data om dig. Vi ved jo godt at Google tjener styrtende med penge på søgeresultaternes sponsorerede links.
Med Oscobo har jeg fået et redskab til at tjekke hvordan søge-situationen er på anonym vis, og jeg kan da ikke udelukke at Oscobo på sigt kunne blive min favorit, hvis den altså leverer kvalitetslinks ud fra mine søgeord. Bemærk i øvrigt at den leverer små thumbnails af hjemmesiderne ved søgeresultatet. Lidt unødvendigt måske?