Nettips 25 år

Nettips 25 år

Kære læser,

I dag er det 25 år siden, jeg registrerede domænet Nettips.dk hos DK Hostmaster. Det skete den 1. juni 1999, og dengang var nettet stadig i sin spæde ungdom. Google var netop blevet stiftet, og var i gang med at vokse, men storebroderen på søgemaskineområdet hed dels Yahoo og dels Altavista. Det vidner lidt om hvor meget der kan ske på 25 år.

Hvorfor anskaffede jeg mig domænet Nettips.dk i 1999? Jo, dengang havde jeg den tanke, at jeg også gerne ville bidrage med en hjemmeside til World Wide Web. Jeg var lidt i tvivl om formålet med siden, men efter lidt tankespind mente jeg, at det ville være godt med en hjemmeside, som kunne hjælpe danskerne med at udvide deres horisont på fodboldområdet.

Danske spil drev dengang siden Tips.dk, så jeg konkluderede at Nettips.dk skulle være den store parallel til giganten. Da jeg samtidig havde en vis interesse for it (og underviste i it), fik jeg banket den allerførste hjemmeside op via Microsoft Publisher.

Spilforslag til fodboldkampe

Jeg havde dygtige folk omkring mig, og sammen fik vi skabt en form for redaktion, som kom med gode ideer til spilforslag på fodboldkampe i hele Europa. Og det gik der faktisk nogle år med. Sideløbende med mit underviserjob blev jeg fast skribent i den lokale Fyns Amts Avis, hvor jeg hver lørdag drev min egen it-side med indhold fra it-verdenen.

Sidenhen blev Publisher udskiftet med Microsoft Frontpage, som kunne arbejde med frames. Dét var stort! Så stort at jeg ikke skal kede dig med, hvad det er. Men krudtet på oddset-siden blev vådere og vådere, og i 2022 besluttede jeg mig for at droppe ideen med at bringe fodboldtips til folket. Noget nyt måtte ske.

I sommeren 2022 slog jeg mig sammen med programmør Jacob Thomsen, som havde forstand på et nyt hjemmesidesystem. Sådan noget hedder CMS, og jeg fandt ud af hvor smart og let det var at vedligeholde en hjemmeside. Nu opstod næste udfordring: hvad skulle hjemmesiden Nettips.dk handle om?

Nettips = tips til nettet

Svaret lå lige til højrebenet: den skulle naturligvis handle om ”tips til nettet”. Denne ide opstod blandt andet ud fra min sideløbende tjans hos den lokale trykte avis. Derfor fik Jacob og jeg oprettet et website med fokus på så spændende emner som Tips til edb, Tips til nettet, Metatags, Gode websteder, Søgning på nettet, Skøre klik og meget mere.

Og så gik det pludselig hurtigt med at få produceret indhold til Nettips. Nettet var begyndt at røre gevaldigt på sig, så det skortede ikke på ideer til indhold på hjemmesiden. Alene det at en sektion hed Søgning på nettet fortæller jo noget om revolutionen dengang (hehe). I dag er søgning næsten synonymt med Google, og i morgen er det måske synonymt med AI?

Tiden gik og Nettips voksede støt og roligt. Og det skete i et frækt rødt/orange design. Efter en rum tid med dette design, mente Jacob og jeg at det var tid at få opdateret Nettips til et mere stilrent og ”seriøst” design. Vi satsede derfor på den blå-grå farve. Indholdet på Nettips fortsatte ufortrødent med fokus på it samt tips til nettet.

Debatforum sprudler

I 2005 sker noget helt nyt på Nettips. Vi opretter et debatforum, hvor der er plads til alle. Stemningen og jargonen i forummet er almindelig, stilfærdig, hyggelig og jovial. Hurtigt mærker vi en stor interesse for denne mulighed, hvor alle kunne bidrage med løst og fast. Hurtigt mærkede vi lysten til at hjælpe hinanden med spørgsmål i øst og vest. Vi fandt dog også ud af at det var vigtigt med administratorer i forummet. Mere herom senere.

I 2013 vælger vi at sadle lidt om. Vi indtager en anden løsning inden for hjemmesider. Den hedder Joomla, og på det tidspunkt var det virkelig en banger af de store. Dette betød desværre også (set i bagklogskabens lys), at vi mistede e del læsere. Dette skyldes utvivlsomt at vi tabte en række gode placeringer i Googles søgeresultater.

Alligevel fortsatte vi ufortrødent velvidende at indtægterne på hjemmesiden ville falde. Tidligere har der været lidt kroner indblandet fra annoncører, men personligt har jeg aldrig tjent en krone på at drive Nettips. De penge der gik ind via annoncer (og det var ikke store penge) tilfaldt drift af webhotel og debatforum, og en gang om året ved juletid forsøgte jeg at forkæle de frivillige på Nettips.

Uden frivillige går det bare ikke, og ingen ombord på Nettips har nogensinde modtaget hyre, lønseddel eller feriepenge. Alle har gjort det på 100 procent frivillig basis. Respekt. Og stor tak for det. Tabet af læsere betød også at jeg ikke kunne fortsætte med Joomla. Vi sadlede om i 2015 til WordPress, hvilket det er systemet, som stadig huserer her på kanalen.

Skal jeg lukke Nettips ned?

Og det er nu så mange år siden, at jeg i dette øjeblik overvejer at re-designe Nettips til et nyt layout. Og når det er sagt lurer jeg også på, om det er nu at vi skal sætte et ”Lukket-skilt” i vinduet. Der er sket mange ting i tidens løb, og fra at have haft frivillige skribenter på hjemmesiden samt annoncører, er jeg nu den eneste der skriver indlæg til Nettips. Og annoncører er der ingen af, så hele gildet betales af min pengepung.

Det vil gøre mere end ondt at skulle nedlægge Nettips, men omvendt må man også somme tider se nogle realiteter i øjnene. Orker jeg stadig at skue yderligere år frem i tiden, eller er det nu, at vi stille og roligt lukker dørene i? Er der opbakning fra nogen herinde? Gider I overhovedet at læse mere på denne efterhånden forældede måde at kommunikere på?

En stor tak til …

Tilbage til administratorer og frivillige på Nettips.dk. Igennem tiden har der været koblet mange rare mennesker på sitet. Ingen nævnt – ingen glemt. Alligevel har jeg lyst til at takke disse personer for deres kæmpestore indsats:

  • Jacob Thomsen: uden Jacob og hans tryllekunstner udi CMS ville Nettips være begravet for længst
  • Hans-Georg: Den helt store bidragyder på artikler og som administrator i forummet. Hvil i fred, kære HG.
  • Prutterhunden: Med dette alias gjorde Prutterhunden sit indtog som administrator i forummet, og dette job udførte han suverænt. Hvil i fred, Prutter.

Og nu til de to aktive hjælpere:

  • John Westcoast: igennem mange år har John været en uvurderlig hjælp i debatforummet, og det skylder jeg dig en ekstrem stor tak for, John.
  • Queen: Sidst men ikke mindst skal Queen nævnes. Hun er den supersøde administrator i forummet, der gør at folk elsker at komme dér. Tak, kære Queen.

Tak til jer alle

Til alle I andre, som har bidraget: STOR tak fordi I var der i kampen om at løfte Nettips som en af de store på internettet. Uden jeres frivillige indsats ville disse linjer ikke blive skrevet.

Debatforummet indeholder over 200.000 indlæg. Dette er sket i over 41.000 forskellige emner. Læs lige tallene igen. Imponerende, synes jeg. Hvis jeg lukker Nettips, hvad sker der så med alle disse guldkorn? I værste fald falder de bort. Det svarer næsten til at sætte en tændstik til et nørd-arkiv på Vestergade.

Kære læser, tak fordi du læser dette indlæg. Som det ses af ovenstående har det været noget af en rejse at komme fra 1999 til 2024. Hvis tastaturer kunne sladre, ville man få mange gode grin over de sjove og underfundige historier, der er faldet i spalterne. Både om Real Madrid, Tippeligaen, virusser i Windows, underholdende hjemmesider og meget, meget andet.

Tjek Nettips.dk ud igennem tiden på internettet på Wayback!

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.