Her er fremtidens bil

Her er fremtidens bil

Nede i vores carport holder en Skoda Octavia. Den er vi vældig glade for i familien. Gode køreegenskaber og vi fornemmer god transport når vi bevæger os fra A til B. Mine tanker går naturligvis på, hvilken bil Skoda’en skal skiftes ud med når den har aftjent sin værnepligt. Fremtidens bil.

Og hvordan ser fremtidens bil så ud? Hvad kan vi forvente? En bil med autopilot? Det flyvende fartøj, så vi slipper for kø-dannelse på den fynske motorvej? Fjernstyrede biler? Den tyske virksomhed Bosch har sendt en pressemeddelelse ud, som handler om netop fremtidens bil. Her slår Bosch fast, at internettet er nøglen til en mere sikker og mere behagelig køretur i fremtiden.

Information om tåge og trafikpropper

At biler skulle begynde at hoppe på internettet, når køreturen starter, er ikke nyt. Denne kendsgerning er allerede en realitet, og det er nok heller ikke helt ukendt for mange læsere, at bilerne forudser køer, uheld, trafikpropper og andre forhold nogle kilometer ude i fremtiden. Alt sker via informationer, som hentes ned til bilens intelligente system via internettet.

Dette vil betyde at du som bilist i fremtiden kan forvente, at bilen advarer dig, hvis der er farer på færde forude. Glatte veje, tåge og bilkøer er forhold, som pludselig kan medføre uventede uheld, og du skal altså blot glæde dig til at blive varskoet før det rigtigt bliver farligt. Pludselige opbremsninger er sjældent behagelige.

Desuden vil disse spådomme via internettet sørge for at fremtidens bil også bliver langt mere effektiv og økonomisk. Med helt nøjagtige data om vejen forude er det for eksempel muligt at optimere opladningen af hybrid- og elbiler langs den valgte rute.

Færre uheld

Google har jo allerede haft et pilotprojekt kørende (i bogstaveligste forstand) igennem en årrække. Så vidt jeg ved har denne internet-bil blot haft få uheld, i øvrigt fordi mennesker har kørt ind i den fuldautomatiske bil, der styres af den fuldautomatiske chauffør.

Men fremtidens bil vil også være så smart, at den selv gør opmærksom på, hvis bremseklodser, stempler eller cylinder trænger til udskiftning – også før det er alvorligt. Delene sender selv besked til værkstedet, så lad være med at blive overrasket, hvis din lokale mekaniker udmærket ved, at du vil ringe.

Hvorfor har Bosch udsendt en pressemeddelelse? Jo, Bosch mener selv at de er i stand til at udnytte dette scenarie omkring fremtidens bil, og virksomheden arbejder til dagligt på at finde nyt potentiale i fremtidens bil. For et par uger siden lancerede Bosch eksempelvis den cloud-baserede alarm, der advarer andre bilister, hvis en spøgelsesbilist nærmer sig.

Mange frygter de nye ting, der dukker op og ødelægger gode gamle forhold i samfundet. Teknologien overtager magten. Nej, ikke i min optik. Jeg vil glæde mig på mine efterkommeres vegne over, at livet på lande- og motorvej fremadrettet bliver bedre og mere trygt sted at opholde sig. Hvad mener du? Hvordan forestiller du dig fremtidens bil?

www.bosch.com/boschglobal/extrasensory-perception/the-future.php

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.