Fem iskolde fredagslinks

Fem iskolde fredagslinks

For en uge siden blev jeg kontaktet af to friske herrer. De er med i en frivillig forening her på Sydfyn. Og for at gøre opmærksom på foreningens liv og levned har foreningen naturligvis en hjemmeside. Den har de haft i herrens mange år.

Det betyder også at nogle af indlæggene på hjemmesiden er mere end 10 år gamle. Der er således historier fra nogle generalforsamlinger, reportager fra ekskursioner til København og andre steder, fotos fra arbejdsweekender og meget mere.

Og nu vender jeg tilbage til det, det handler om: fotos. Det er nemlig således at foreningen på et tidspunkt var på ekskursion til København. Her havde de en forrygende god dag, og et af medlemmerne tog en række spændende og gode fotos fra dagen.

De fik også noget at spise den pågældende dag. Skipperlabskovs. En rigtig herreret – sagt i disse Metoo-tider. Men det fik de altså. Desværre missede fotografen at tage et godt billede af den gode ret. Da de kom hjem og skulle opsætte dagens oplevelser på hjemmesiden, manglede de altså et billede af skipperlabskovsen.

Skipperlabskovs foto på hjemmesiden

Et medlem fandt et billede på nettet af denne herlige ret og sendte det til webmasteren. Helt uden at vide hvad det handlede om, lagde webmasteren billedet på hjemmesiden. Alt var godt og medlemmerne roste webmasteren for det gode arbejde.

Tiden gik, og tiden gik godt. Indtil mange år senere. Billedreportagen fra København var gemt langt væk, fordi foreningen havde oplevet mange andre spændende ting siden dengang, så de nye oplevelser havde skubbet Københavnerturen pænt langt bagest i hjemmesidens arkiv.

En dag tikker en email ind til foreningens formand. Det er en jurist som på vegne af en klient anklager foreningen for at have brugt et foto, som foreningen ikke har ophavsret over: billedet af den famøse skipperlabskovs. Fy fy, skamme skamme. Det er forbudt at bryde loven om ophavsret, så nu skal jeres forening betale godt 3.500 kroner til mig og min klient. Værsgo. At. Betale.

Kvalmende forretningsgang

Det er jo sådan verden er skruet sammen. På godt og ondt. Selvfølgelig må vi ikke bryde loven om ophavsret. Jeg ville også blive tøsefornærmet, hvis nogen stjæler mine ord eller kopierer mit arbejde. Men jeg hylder også den sunde fornuft. Og fornuften er helt væk i denne situation. Synes jeg.

Det er et billede som blev brugt for mange år siden. Indlægget var stort set væk fra hr og fru Danmark. Kun Google og andre søgemaskiner kender til indlægget i dag. Jeg tvivler på, at hvis du besøger foreningens hjemmeside, at du kan finde indlægget og dermed billedet.

Men juristen og hans klient så muligheder for at skumme fløden og sendte foreningen et krav på treethalvt tusinde kroner. Fordi en billedsøgemaskine altså havde spottet klientens billede af den famøse skipperlabskovs. Velbekomme. Og betal så ved kasse 1. Og hav en god weekend.

Personligt får jeg kvalme af denne slags jura. For ja, naturligvis må foreningen ikke bruge dette foto – det er jo ikke deres – men alt er sket i god tro for mange år siden, og billedet er fjernet fra indlægget. Skulle vi så ikke komme videre? Jo, når kravet om betaling er fuldendt. Så vidt vides fandt man et forlig. Juristen fik nogle penge. Foreningen blev fattigere. Og ingen kan være tilfredse med situationen.

Det er fredag og vi skal linke ud af rummet. I dag sender jeg dig i armene på mindfulness, en nørd, en simulator, en link-forkorter samt spændende værktøjer til it-nørden.

http://douglas-self.com: Her ser du en nørds hjemmeside. Skabt i et godt, gammeldags webdesign. Tjek lige emnerne ud. Museum med stort M.

https://framesynthesis.com/drivingsimulator/maps: Den er skør denne her. Indtast en adresse og lad som om at du kører på vejen i simulatoren.

https://maglit.ml: Har du brug for at forkorte et link, så det bliver nemmere at huske? Så brug denne tjeneste, som også kan kryptere linket.

https://mdigi.tools: Her få du spændende værktøjer til din web-tur. Billedbehandling. Farveværktøjer. Teksteditorer. Og meget mere.

https://www.drawaurora.com: Mindfulness. Punktum. Dk. Zen. Punktum. Com.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.