Fem grønlandske fredagslinks

Fem grønlandske fredagslinks

Tilbage i 2012 havde jeg den store fornøjelse at besøge Grønland i arbejds medfør. Her skulle jeg op og fortælle om de fordele, der er ved at drive elektronisk handel i et land som Grønland. Ud over at jeg mødte en masse fantastiske mennesker, var mødet med den grønlandske natur exceptionel.

I de ti dage, som mit ophold varede, befandt jeg mig mest i Sisimiut, hvor jeg hurtigt opdagede hvor venligt det grønlandske folk er. Jeg havde også en kæmpestor oplevelse i Ilulissat. Her boede jeg på et helt fantastisk hotel helt ud til Diskobugten. Jeg så dog hverken Olivia eller John.

Besøget i Grønland har gjort et stort indtryk på mig, og jeg var så heldig at møde de grønlandske købmænd efterfølgende i Faaborg, hvor de var på kursus. Jeg fik venner for livet, og flyveturen fra Sisimiut til Ilulissat (og retur) står klart på mine nethinder. Det gør turen over isen med en spand hunde og en særdeles dygtig slædefører også.

Som klar modsætning til dette eventyr ser jeg en amerikansk præsident, som tilsyneladende hverken har pli, hjerte eller fornuft. I al fald ikke hele tiden. Denne præsident har i et optimistisk øjeblik troet, at han blot kunne hive Grønland ind under sine vinger for et symbolsk beløb. Faktisk bilder han sig selv ind, at det ville være en stor tjeneste for både Grønland og Danmark.

Spindoktoren på ferie?

Men jeg undrer mig. Jeg undrer mig over, at hans såkaldte rådgivere ikke har skredet ind og fortalt præsidenten, at han skulle lade sin Twitter-konto stå urørt hen i en periode. Det er mig ubegribeligt at verdens mest magtfulde mand (i hvert fald én af dem) ikke har fået et venskabeligt puf fra en spindoktor, som smilende har nævnt, at købet af Grønland ville være årets joke.

Måske har præsidenten fået det venskabelige puf, men så må vi konstatere at enten er præsidenten blottet for al fornuft eller også skal han besøge en ørelæge. Måske sågar en psykolog. Danskerne og grønlænderne har været chokeret over købstilbuddet. Heldigvis reagerer det meste af verden på samme vis.

Hvis den amerikanske præsident ikke allerede i forvejen var anset for at være lettere forvirret, så har han da selv sat en fed streg under tilstanden nu. Hans modstandere i USA er flove over hans handling, men jubler samtidig over at han måske har gjort det sværere for sig selv at blive genvalgt ved næste valg. Og ledere i hele verden er rystede og bakker den danske holdning op.

Verdenshistorien har set mange fæle eksempler på magthavere, hvor al steg dem til hovedet. Den slags mennesker er farlige, så jeg glæder mig over, at lille Danmark og Grønland fik kørt den amerikanske præsident ud på et komisk sidespor.

Men det er fredag, og det fejrer vi med fem solide fredagslinks, der peger på gratis videoredigering, grønlandsk webshop, dansk cykelløb, et ministerium og en browser fra Microsoft.

www.pisisa.gl: Her ser I et eksempel på en velfungerende grønlandsk webshop. husk på at grønlændere ikke pr automatik får leveret varerne dagen efter de er blevet bestilt. Nogle steder kan der gå måneder!

https://www.postnorddanmarkrundt.dk: De cykler på livet løs. Det gælder Danmark Rundt, hvor femte og sidste etape går fra Roskilde til Frederiksberg. Pas på hat og briller, min ven.

www.ufm.dk: Her hilser vi på Uddannelses- og Forskningsministeriet. Er det dem, som har med teledata at gøre?

www.nchsoftware.com/videopad: Her får du et gratis program til at redigere videoer med. Jeg kender ikke VideoPad, så prøv dig frem. Virker både til Windows og Mac.

www.microsoftedgeinsider.com/en-us: Jeg ved godt at mange ikke er pjattede med produkter fra Microsoft, så de skal blot forbigå denne information, der handler om at Edge browseren er ude i en betaversion, som tager udgangspunkt i Googles stærke motor, Chromium. Den kan downloades via linket, og jeg tager chancen på min Mac.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.