De farlige stråler fra smartphones

De farlige stråler fra smartphones

Hver gang du står med en smartphone i hånden eller din nabo gør det, er du i en potentiel risiko for at blive ramt af skadelige stråler (hvis du altså står meget tæt på naboen…). Det viser en fransk undersøgelse, hvor man ikke tøver med at kalde hele sagen for Phonegate. Undersøgelsen er nemlig værd at bemærke.

Det er det danske medie Forskning.dk, som har opsnappet Phonegate, og kernen er såmænd at den franske regering i en undersøgelse kunne konstatere at 9 ud af 10 smartphones overskrider fastsatte grænseværdier. Regeringen ”glemte” blot at videregive alle oplysninger fra undersøgelsen.

9 ud af 10 overskred værdier

Ifølge Forskning.dk tilbageholdt den franske regering oplysningerne om Apple og Samsung og de andre mærker, der deltog i testen. Derfor måtte der en retskendelse til, før det franske strålingsagentur, National Frequency Agency (ANFR) kunne berette, at de fleste smartphones overskrider en vis grænseværdi, når de bruges.

Producenterne har ikke pligt til at teste telefonernes strålingsværdier, når de opbevares for eksempel i skjortelommen eller bukselommen. Ifølge den franske regeringsundersøgelse blev hundredvis af mobiltelefoner testet i 2015, og 9 ud af 10 telefoner overskred producentens rapporterede teststrålingsniveauer, når de blev gentestet i positioner, hvor telefonen er i kontakt med kroppen.

Brug telefonen med fornuft

Resultatet var så skelsættende, at den franske regering ikke mente at testen skulle udleveres – altså indtil der faldt en retskendelse. Populære og kendte mærker som Apple, Motorola, Samsung og Nokia var blandt de testede mobiltelefon-modeller, og ved afprøvning i kontakt med kroppen var visse af testresultaterne så meget som det tredobbelte af producentens tidligere rapporterede strålingsniveauer.

Mobiltelefonens stråling måles i en enhed, der kaldes SAR. Det står for Specific Absorption Rate, og SAR varierer fra model til model. Populært sagt: Jo lavere SAR værdi, jo mindre bliver din krop påvirket af strålingen.

Derfor handler det om at bruge telefoner med fornuft. Der er ligefrem tale om en form for sikkerhedsafstand, og denne afstand varierer fra 1 – 2,5 cm alt efter hvilken smartphone du anvender. Hvis du ikke respekterer producenternes anvisninger, fraskriver de sig alt ansvar, hvis du en dag bliver syg på grund af SAR værdien.

Du skal altså tænke dig godt om, når du bruger din smartphone eller mobiltelefon. Hold den gerne lidt væk fra øret, når du taler, og måske vil det være en fordel med et headset, så du ikke har telefonens stråler lige ved øret, når du plaprer løs med venner og bekendte.

www.forskning.dk

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.