Dit liv på nettet, når du dør

Dit liv på nettet, når du dør

25 sociale konti – det er det antal konti du har i dette øjeblik på det store internet – hvis du altså er en del af det gennemsnit, som kendetegner voksne danskeres gøren og laden på nettet. Hvilke konti er det så?

Det kunne for eksempel være profiler på

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • YouTube
  • Dating.dk
  • LinkedIn

Men hvad sker der, den dag du forlader denne jord? Er dine pårørende informeret om hvilke tanker og ønsker du har til din online tilstedeværelse, og hvordan det eventuelt skal fortsætte, når du dør? Har du oprettet et digitalt testamente. Advokat Anne Mortensen giver her et bud på, hvordan du laver et digitalt testamente.

Den digitale arv er et begreb, som dækker over mange ting. Det kan eksempelvis være dine email-konti, dine konti på sociale medier, cloud-tjenester, hjemmesider, domæner, bitcoins, PayPal, booking-sites og meget mere.

Når der er tale om sikring og behandling af digital arv, skal du huske at sondre mellem rettigheder, der har økonomisk værdi eller ej. Økonomisk værdi kan fx være blogs, roller i computerspil, og her er det rettighederne via reglerne i arveloven om oprettelse af testamente, der skal i spil. Der skal altså tages stilling til, hvad der ved død skal ske med rettigheden, herunder om denne kan og skal videreføres.

Hvem har dine logins?

Er der derimod tale om digitale rettigheder uden økonomisk værdi, f.eks. den typiske Facebookkonto, vil det måske være mindre relevant at skrive noget specifikt i testamentet, herunder omkring hvilke konti man har og evt. kodeord mv.

Døden er tabu i mange familier, og det kan være svært at tale om, hvis man for eksempel er i familie med en person, som er ramt af dødbringende sygdom. Ikke desto mindre er det vigtigt at ens efterkommere har adgang til ens konti, så de kan afmeldes eller hvad der nu skal ske med disse konti.

Personligt har jeg en lang stribe passwords til forskellige tjenester, og advokatens gode råd har fået mig til at tænke over, hvad der skal ske med mine profiler, når jeg en dag forlader bygningen. Jeg håber naturligvis ikke at det sker de næste mange år, men derfor kan man godt lige tage bestik af situationen alligevel. God pinse.

www.ret-raad.dk

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.