Børn ødelægges af det digitale

Børn ødelægges af det digitale

I hvor høj grad skal vores børn modtage digital undervisning? Kan det hele blive for meget eller for lidt? Og er der andre måder at lære vores børn faglige emner på? Det er nogle af de spørgsmål, som foreningen EHS har på hjerte i en pressemeddelelse, som landede i min indbakke for nyligt.

Som uddannet folkeskolelærer måtte jeg naturligvis læse med. Inden jeg fortsætter med budskabet i pressemeddelelsen, så lad mig slå fast at EHS står for Elektro Hyper Sensitive. Dette kaldes ofte el-overfølsomhed. EHS Foreningen er Danmarks forening for elektrosensitive.

Wifi er skadeligt

EHS tager bladet fra munden efter en kommentar i Berlingske den 4. juni, hvor undervisningsministeren kommenterer brugen af digitale hjælpemidler i grundskolen. Megen undervisning foregår takket være trådløse netværk (wifi) rundt omkring på skolerne, og det er netop her, at EHS mener der er grund til at stoppe op.

I stedet for wifi ser EHS hellere at internettet i skolerne dækkes af faste opkobling, altså internet i computerne via det gode, gammeldags kabel, som mange af os er lettede over at være sluppet fri af. Trådløse har et bestemt problem: de er ifølge EHS ikke uskadelige.

Sådanne trådløse netværk sender nemlig mikrobølger igennem æteren – bølger der også trænger ind i kroppens celler. Denne kendsgerning er ikke til at tage fejl af. Diskussionen går til stadighed på, om disse bølger er skadelige eller ej for mennesket. EHS er ikke i tvivl.

Hovedpine, svimmelhed og meget mere

Flere tusind videnskabelige studier er igennem årene gennemført, og de viser at længerevarende eller konstant eksponering for mikrobølgestråling er forbundet med helbredsrisici som hovedpine, svimmelhed, hukommelses- og indlæringsproblemer, nedsat opmærksomhed og koncentration samt ændret hjerneaktivitet (ændret EEG). Dertil kan lægges kvalme og søvnforstyrrelser, skader på cellers DNA, forstyrrelser af hjerterytmen, forhøjet kræftrisiko, nedsat sædkvalitet med mere.

Bioinitiative rapporten fra 2007, der blev opdateret i 2012 og 2014, er skrevet af en gruppe uafhængige forskeres og sundhedseksperter. De har undersøgt om mikrobølger har en skadelig virkning på børn, og resultatet er at børn er særligt sårbare over for stråling på grund af deres fysiske status.

EHS slår et slag for at vi tænker os godt om, når vi tilbyder vores børn internet og smartphones. Det gør de blandt andet også fordi, at WHO advarer om, at det stigende tidsforbrug foran tablets og smartphones og den deraf følgende mindre fysiske aktivitet giver børn øget risiko for dårligt helbred. Vi risikerer at ungerne bliver tykke og dovne!

Søvnproblemer skaber ukoncentration

Desuden ødelægges børns og unges søvn, hvilket betyder at mange går rundt med et konstant søvnunderskud. Søvnunderskud er lig med manglende koncentrationsevne, og derfor viser undersøgelser at flere og flere børn og unge får søvnstimulerende medicin. Skræmme, ikke sandt?

EHS kommer i pressemeddelelsen ind på andre skavanker, når det handler om mikrobølger og stråling blandt børn og unge. Foreningen har nogle gode råd, for eksempel at al indlæring via digitale medier bør foregå ved hjælp af faste opkoblinger (hvor det er muligt), at ubrugt wifi skal slukkes, at smartphones er slukkede under undervisning (det vil begejstre lærerne!) og at at der ved lov indføres forbud mod placering af mobilmaster på eller i umiddelbar nærhed af børnehaver, skoler og uddannelsesinstitutioner.

Du kan læse meget mere om emnet på EHS’ hjemmeside: www.ehsf.dk

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.