Sådan undgår du ransomware – måske

Sådan undgår du ransomware – måske

Ransomware! Læg mærke til ordet, fordi det meget nemt kan ødelægge dit humør, hvis det ramler ind på din computer. Ransomware er nemlig snedigt software, som fanden har skabt – software som er i stand til at låse dine filer, så du ikke kan bruge dem, før du får filerne låst op.

Og låst op: det får du først hvis du betaler x antal penge for det. Banditterne har nemlig regnet den godt ud: hvis samtlige Worddokumenter, Excel-regneark og billedfiler fra ferieturen på Bali samt brylluppet er låst, er folk ofte parate til at betale et beløb for at få reddet filerne i sikkerhed.

45 procent af os alle er bange for at vi bliver ramt af ransomware. Det viser en undersøgelse fra sikkerhedsfirmaet Bullguard, som også viser at vi privatmennesker tager frygtindgydende historier fra virksomhederne til os. Hvis det kan gå galt for Mærsk, kan det vel også gå galt for os selv.

Ransomware ødelægger humøret

Og ja, det kan det sagtens. Et klik på den forkerte fil kan gøre det store, grusomme forskel. Det handler i høj grad om at beskytte computerens filer med et opdateret antivirusprogram, og undersøgelsen som Bullguard satte i værk fortæller at 8 procent af computerbrugerne i Danmark ikke har antivirus installeret.

Bullguard giver 5 gode, gratis råd til os, så vi forebygger dårligt humør qva ødelæggende ransomware. Lad os se på de 5 råd mod ransomware:

Tag backup

Husk nu at tage en sikkerhedskopi af dine vigtige filer på computeren. Overfør kopien til et USB stik eller en ekstern harddisk – eller overvej en plads i skyen, hvor filerne ligger godt.

Pas på e-mails

Blot fordi du modtager en e-mail med et link i, er det ikke ensbetydende med at du skal klikke på et eventuelt link. Er du i tvivl, så slet mailen.

De mistænkelige hjemmesider

Vær sikker på at du bevæger dig på de gode hjemmesider på internettet. Pas på med at klikke på links fra eksempelvis sociale medier.

Popup blocker

Installer en popu blocker, der forhindrer din browser i at servere uønskede reklamer på din skærm.

Opdater dine programmer

Husk at holde dine programmer opdaterede. Installer de nyeste opdateringer. Jo før jo bedre.

Jeg har sagt det før, og jeg gentager gerne mig selv, hvis jeg synes det er klogt: blot fordi du er udstyret med en mus eller en klikkelysten pegefinger, er det ikek enbetydende med, at du skal klikke løs, uden at tænke dig om! Hvis du synes noget ser for godt ud til at være sandt, så er det det sikker også.

www.bullguard.com

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.