Pas på din mail

Pas på din mail

I morges klokken cirka 9 ringede telefonen. En af mine meget gode bekendtskaber lød lidt stresset i stemmen og jeg kunne mærke, at han var underlig til mode.

Hvad så, gode ven, spurgte jeg.

Den er helt tosset, Allan. Jeg sidder på ferie i Sydtyskland med fruen, og nu ringer de fra firmaet derhjemme. Min svend fortæller at kunder og samarbejdspartnere kimer dem ned, fordi jeg – JEG – tilsyneladende har sendt alle en mail, hvor jeg skriver at jeg er strandet i Moskva og mangler penge. Jeg tror min konto er hacket.

Rolig nu, gode ven. Stik mig dit login til din Gmail. Så tjekker jeg lige at alt er som det skal være. Jeg forsøgte at lyde helt rolig.

Arabiske tegn fyldte skærmen

Jeg fik udleveret brugernavn og password til hans webmail, hvorefter vi sluttede samtalen. Straks gik jeg ind på hans Gmail og kunne hurtigt konstatere at kontoen var blevet slettet. Den var altså god nok:

Banditter havde hacket hans adgangskode. Emailadressen var herefter blevet brugt til at sende phishingmails til hans kontakter. Herefter havde banditterne slettet samtlige mails og kontaktpersoner fra kontoen. Endelig havde de bedt Google om at slette kontoen.

Alt dette fandt jeg ud af, efter at jeg havde brugt noget tid på at få genåbnet kontoen via en gendannelsesprocedure. Da jeg loggede ind på hans Gmail, stod det hurtigt klart for mig, at kontoen havde været udsat for hackerbesøg.

Al tekst stod på arabisk og jeg skulle pludselig læse alt fra højre mod venstre. Samtidig stod det klart at indbakken var ryddet totalt og at kontaktpersoner manglede. Derfor måtte jeg igennem en gendannelsesprocedure hos Google, hvor de venlige robotter hjalp med at gendanne mandens emails. Det samme skete med hensyn til kontaktpersoner.

Endelig fik jeg hurtigt udskiftet mandens adgangskode til en kode, der er meget sværere at knække for hackere og andre småt begavede mennesker. Og det synes jeg også du skal gøre. Få ændret dit adgangskode, så den er sværere at knække.

Sådan gør du i Gmail

 1. Log ind på din Gmail
 2. Klik på det runde portrætfoto oppe til højre
 3. Klik på Min konto – et nyt vindue åbnes
 4. Klik på Login og sikkerhed
 5. Klik på Adgangskode
 6. Indtast din nuværende adgangskode
 7. Indtast nu ny adgangskode – og gentag koden nedenfor
 8. Klik på knappen Skift adgangskode
 9. Vupti. Så er den sag klaret.

Tips til stærke adgangskoder

 • Brug gerne 8-12 tegn og derover
 • Brug store og små bogstaver
 • Krydr med tal og specielle tegn som for eksempel #&!
 • Undlad at bruge ord eller navne, som kan slås op i en ordbog
 • Brug en unik adgangskode pr. tjeneste på nettet
 • Brug eventuelt totrinsbekræftelse

En adgangskode kunne se således ud:

2Lp1b@OB

Måske lidt svær at huske, med mindre den er dannet ud fra sætningen:

2 lys på et bord af Otto Brandenburg

Tager du din sikkerhed alvorligt?

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.