Google Home – welcome

Google Home – welcome

Eller på dansk: velkommen hjem, Google. Rettelig kan overskriften sagtens skrives på dansk, fordi nu er Googles intelligente husassistent Google Home omsider landet i Danmark, hvilket betyder at du roligt kan snakke dansk til hende. Hun lytter og hjælper dig så godt hun kan.

Men lad os nu starte fra begyndelsen. Google Home er navnet på Googles meget smarte højttaler og assistent. Nettips omtalte denne ”gadget-agtige” tingest for uger tilbage, og nu er den altså landet i hjemmet, hvor den står på parade i lighed med kaffemaskine, stereoanlæg, lamper og LP-plader. Den er placeret lige så fint på en lille hylde, hvor den konstant lytter efter, hvad der foregår.

Det er heldigvis ikke alle ord, den hører efter. Det er først når man siger ”Hey Google” eller ”Okay Google”, at den lille fine husassistent spidser ørerne. I det øjeblik kan du stille Google Home spørgsmål eller give den kommandoer, hvorefter den vil lystre dig og gøre som den får besked på – hvis den altså forstår din kommando eller hvis den er i stand til at opfylde dine ønsker.

Vejrudsigt og vittigheder

Den kan ikke sætte penge i banken endnu, men den kan så meget andet – især hvis husets elektroniske dimser er koblet op på samme wifi, og hvis der ellers er forbindelse imellem hjemmets gadgets og elektroniske apparater. Inden vi begiver os ud i den virkelighed, bør vi lige tage Google Home fra begyndelsen.

Google Home er en højttaler, som straks går i lytteposition, hvis du siger en af de 2 kommandoer nævnt ovenfor. Du kan således for eksempel sige:

Okay Google, hvor koldt er det i dag

Herefter får du et præcist svar på, hvor koldt/varmt det er hos dig i dag. Forinden har du under konfigurationen fortalt, hvor du bor og angivet din Google konto. Allerede her ved Google Home altså en del om dig og dine vaner. Du kan også forsøge med:

Hey Google, fortæl en vittighed

Straks vil Google Home fortælle en vittighed, som den henter frem et eller andet sted fra. Måske en hjemmeside? I al fald fortalte den, at Atlanterhavet og Middelhavet ikke var gode venner, fordi de ikke var på bølgelængde …

Koblet sammen med smartphone og tablet

Google Home er forbundet med din Google-konto og smartphone/tablet. Det sker via appen Home, som kan downloades gratis fra Google Play Butik eller AppStore til iPhones. Selve installationen af Google går meget let, og du skal blot lige hjælpe den lidt på vej, inden den kan begynde at servicere dig med hjælp og svar. Konfigurationen inkluderer eksempelvis:

  • Oprettelse til husets wifi
  • Kontakt til en Google konto
  • Angivelse af fysisk adresse
  • Kontakt til husets Spotify-konto
  • Kontakt til husets Netflix-konto

Men så er maskineriet altså også klar til at hjælpe dig med diverse ting i hverdagen. Lad os se på nogle af de audio-visuelle tjenester, der kan startes op lidt lettere.

Forbindelse til Netflix

Hvis du har koblet Googles Chromecast til dit fjernsyn, er der lidt ekstra mulighed i Google Home. Chromecast er den lille tingest, som du sætter i dit fjernsyns HDMI-indgang. Lige så prompte det er sket, vil ”donglen” automatisk blive registreret i din Home app på mobiltelefonen. Herefter er der suveræn forbindelse imellem smartphone og Chromecast.

Chromecast kan således hjælpe dig med at transportere ting fra din smartphone op på tv-skærmen. Det kan være fotos fra turen til Spanien, det kan videoklip på Facebook, det kan være udsendelser via DRs app og meget mere. Med Google Home installeret i stuen får du nu en udvidet mulighed, hvis du abonnerer på en streamingtjeneste, som for eksempel Netflix. Du kan nemlig sætte gang i film og serier via Google Home. Det kan du således gøre med en kommando á la:

Hey Google, afspil House of Cards

Der går ikke mange sekunder før, at tv-apparatet sætter gang i Netflix appen, og da du jo allerede har indtastet dit login til Netflix, sætter Google Home gang i den meget omtalte serie – dog uden Kevin Spacey. Du slipper altså for lidt bøvlen med et mindre tastatur, når du skal finde frem til House of Cards.

Lyt musik på Spotify

Google Home kan desuden også bruges, hvis du anvender musiktjenesten Spotify, hvilket vi har gjort i nogle år efterhånden. Spotify er en af de helt store aktører, når det handler om at streame musik, og tjenesten indeholder millioner af musikstykker. I stedet for at starte Spotify op på din smartphone og streame det hen til en trådløs Bluetooth højttaler, kan du bruge Google Home. Det sker for eksempel med følgende kommando:

Okay Google, spil Yellow submarine med The Beatles

Der går ikke mange sekunder før du kan høre de 4 Beatles-drenge starte u-bådsnummeret op. Her i huset har vi en knægt, som netop har lanceret et stykke musik på Spotify. Derfor blev vi ret overrasket, da Google Home sagtens kunne genkende kommandoen:

Hey Google. Spil Miner på papir med Patina

I løbet af få sekunder kunne Patinas nummer, som i øvrigt var ugens kanon på Karrierekanonen i forrige uge, høres igennem den ganske udmærkede, indbyggede højttaler i Google Home.

Tjek radioudsendelser og program for dagen

Ud over disse betalingstjenester klarer Google Home også andre nyttige ting. Du kan således sætte gang i DRs kanaler via en kommando som:

Hey Google, afspil P6 Beat

Hey Google, afspil Radio 24 syv

Okay Google, spil seneste nyheder

Hvis du har oprettet aftaler i din kalender, kan du bede Google Home om at skaffe dig et overblik. Spørg for eksempel:

Hey Google, hvad er min første aftale i dag

Hey Google, hvor lang tid tager det at komme på arbejde

Og ja, det kan da godt være, at mange finder det en smule pjattet at spørge til køretiden til arbejde. Man kender vel turen, men med Googles indbyggede trafiktjeneste er det spørgsmål om ganske kort tid, før Google tager højde for vejarbejde og trafikuheld, som kan forsinke din transport til arbejdet eller kundebesøget i Nørre Bøvling.

Beskrivelse af Google Home

Og hvordan ser den så ud, denne hersens lille Google Home fætter? Er det et klodset apparat, som fruen i huset helst vil gemme væk? Nej, faktisk synes jeg at Google har skabt et nydeligt lille stykke gadget, som de fleste ægteskaber bør kunne overleve.

Apparaturet er blot cirka 15 cm højt, og diameteren (Google Home er cylinderformet) lyder på cirka 10 cm, og så vejer den knapt 500 gram. Den fås i hvid/lysegrå og den kan med lethed placeres i stuen, uden at den skiller sig ufikst ud. Mikrofon og højttaler er som sagt integreret i Google Home, og hvis du en dag ikke ønsker at Google Home skal blande sig unødigt, kan du slå mikrofonen fra.

Du kan bruge dine fingre til at skrue op og ned for lyden ved at dreje på toppen af Google Home. Du kan naturligvis også bruge en talekommando á la:

Hey Google, skru ned

Er Google Home pengene værd?

Google Home fås i 2 versioner: storebroderen Google Home som koster 1.149 kroner, inklusiv gratis levering til din hoveddør. Du kan også vælge lillesøsteren Google Home Mini, som koster 449 kroner inklusiv gratis levering.

Lillesøsteren magter samme opgaver som storebroderen, og den er lige så nem at konfigurere som Google Home. Forskellen ses i den fysiske størrelse: Mini er omkring 4 cm høj, cirka 10 cm i diameter, og så vejer den blot 173 gram. Højttaleren leverer 360 graders lyd, og trods en beskeden størrelse, er der bestemt ikke noget at sætte fingre på dér.

Du sidder måske tilbage og tænker, om det overhovedet er værd at bruge penge på sådan en personlig hus-assistent. Spørgsmålet kan kun besvares af dig. Personligt har jeg altid sat pris på at afprøve nye gadgets, og Google Home er en af de gadgets, som har gjort størst indtryk på mig de senere år.

Det er især talegenkendeligheden, som overrasker positivt. I mange år har dette emne været oppe at vende her, der og alle vegne, men oftest har syntetisk tale lydt som en dårligt programmeret computer, hvor lyden har båret præg af en staccato, nasalagtig brummen af det danske sprog uden skelen til dialekt overhovedet.

Den kvindelige stemme i Google Home imponerer! Hun besvarer alle spørgsmål på et pænt dansk, og det er let at forstå hendes svar eller kommentarer til dine kommandoer. Der er naturligvis forskel på, om det er Google Home eller Mick Øgendahl, der hamrer en vittighed af, men set i det store hele, er jeg positivt overrasket over udtalen af danske ord.

Hvis du ikke har en Google Chromecast Ultra, kan denne købes for 640 kroner inklusiv levering, eller du kan overveje den mindre Chromecast model, som koster 320 kroner med gratis levering. Ultra-modellen klarer streaming til dit fjernsyn i 4K, og der er intet at være utilfreds med der.

Google Home er et stort skridt ind i den fremtid, som venter på os hver morgen. Det er åbenlyst at det kun er fantastien, der sætter grænser med denne intelligente medhjælper i huset. Hvis du kobler din robotstøvsuger til Home, starter du maskineriet med en talt kommando. Kobler du kaffemaskinen til et smartplug, er der forbindelse til Home, og du kan derved sætte gang i kaffebrygningen men kommando.

Kort og godt

  • Google Home: storebroderen til 1.149 kroner
  • Google Home Mini: lillesøsteren til 449 kroner
  • Google Chromecast Ultra til 630 kroner
  • Google Chromecast til 320 kroner

Bestil online på denne Google-side. Levering er inkluderet i prisen – eller hent din kommende Google gadget i nærmeste Elgiganten.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.