Fem ildske fredagslinks

Fem ildske fredagslinks

Tillykke med Skt. Hans. Det er denne dag på året, hvor vi normalt får brændt en masse affald af samtidig med at heksen ekspederes af sted op imod de højere luftlag. Sankt Hans er over det danske land, og en tradition fortsætter derudad trods tørke og forbud mod bål.

Vi kan nemlig sagtens fejre Sankt Hans uden de små, mellemstore og gigantiske bål, som er stablet op igennem de seneste uger. I år er vi mange, som må nøjes med et virtuelt bål inden for egne øjne. Sådan et synsbedrag tangerer en vaskeægte fata morgana.

Det hele skyldes Johannes Døberen, som har lagt navn til denne midsommerhøjtidelighed. Faktisk er denne dato sat til den 24. juni, men man fejrer altså Sankt Hans aftenen før.

(Sankthansaften har meget til fælles med valborgsaften 30. april, hvor man også tændte bål. Når skikken i dag kun knyttes til sankthans, kan grunden være kalenderreformen i 1700, hvor kalenderen rykkede 11 dage frem: halvanden uge om foråret kan betyde, at det blev for koldt til at sidde ude om aftenen. Kilde: Wikipedia)

Heksen fyres af

Siden 1920’erne har man placeret en figur på bålet. Denne figur har haft mange lighedstræk med den gode, gamle heks, som vi kender fra eventyr og lignende historier. Ideen med helsen er at vedkommende flyver til Bloksberg i Tyskland. Heksen symboliserer det onde, så hun skal bare futtes af uden forklaring.

Og det er jo ret barbarisk, tænker jeg. Det må være en af de mest smertefulde former for henrettelse, og jeg bryder mig generelt ikke om henrettelser. Livet skal leves og ikke futtes af.

Det er fredag og vi skal ud på nettet en tur. Vi skal vidt omkring, blandt andet under havoverfladen og besigtige Titan samt dyr. Vi skal også til Roskilde og et andet sted, hvor det regner. Og så skal vi se på laaaaaaange URLs.

Ubåds-mareridtet: ABC News har skabt en informativ og interessant visuel side, der forklarer situationen omkring u-båden, Titan, som skulle ned og besigtige Titanic.

https://neal.fun/deep-sea: Og vi fortsætter i samme boldgade. Se hvilke dyr, der lever under havoverfladen.

https://itsrainingsomewhereelse.com: Hvor regner det lige nu?

https://loooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo.ng: Haha, denne her gør det modsatte af Bit.ly. Crazy.

https://www.roskilde-festival.dk: Så starter årets Roskilde Festival. Hvis jeg skulle indfinde mig, halvgammel og kedelig, ville jeg vælge følgende musikalske kunstnere: Blæst, Brimheim, Blur, Japanese Breakfast, Ganger, Guldimund og First Hate. Og jeg indrømmer blankt at jeg ikke kender 90 procent af den musik, der præsenteres. Så jeg bliver hjemme på Sydfyn.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.