Den grådige advokat og fotograf

Den grådige advokat og fotograf

Her er måske en fidus, der er smartere end phishing og bedrageri. Og du kan blive et af ofrene.

Jeg hedder Allan og driver en enmandsbutik i Svendborg. Her hjælper jeg små og mellemstore kunder med WordPress hjemmesider. I den forbindelse tilbyder jeg en serviceaftale, hvor jeg passer og plejer teknikken bag hjemmesiden. Vi nørder ved nemlig godt, at manglende opdateringer kan medføre besøg af udefrakommende hackere eller crackere, som udnytter teknikkens usikkerheder, hvis de ikke holdes opdateret.

En kunde blev rigtig glad for mit arbejde, men han ønskede ikke at tegne en serviceaftale. Det kunne han selv klare og han kunne faktisk godt lide at nørde i ”maskinrummet”, som han sagde. Dette har jeg det helt fint med.

Hjemmesiden hackes

MEN så sker der desværre det, at han i en periode forsømmer at opdatere områderne WordPress, plugins og skabeloner. Disse elementer er afgørende for om hjemmesiden fungerer korrekt. Men disse 3 områder betyder desværre også, at hvis man ikke får opdateret teknikken, kan banditter hacke sig ind bag i systemet og derigennem foretage trælse ting.

En træls ting er for eksempel, at de kan oprette nye sider på websitet, hvor de lægger deres eget indhold. Formålet er ofte at tiltrække sig ekstra opmærksomhed og nogen bruger den ulovlige indtrængen til at placere indhold på en ”uskyldig hjemmeside” og derigennem opnå bonuspoint i det store søgemaskinekapløb.

Dette skete i min kundes tilfælde. Hackeren oprettede en stak nye sider på websitet, og indholdet var tilsyneladende et skønt mix af ligegyldige tekster og fotos. Disse fotos vender vi tilbage til om få sekunder. Kunden kontaktede mig, og sammen fik vi scannet websitet, opdateret teknikken, ryddet op i de ”falske” sider og skiftet passwords. Så langt så godt.

Bøde – værs’go’​ at betale

MEN nu er min kunde blevet kontaktet af en advokat fra Østrig. I venlige e-mails fortæller han, at min kunde ulovligt har brudt retten om ophavsret, idet en af advokatens klienter er fotograf. De har nu observeret, at en af siderne på min kundes website indeholdt fotografens billede. Et billede som min kunde naturligvis ikke har spurgt om lov til at bruge, idet han ikke anede at billedet lå på hans website.

Inden mit afsluttende spørgsmål falder, har jeg lyst til at skitsere en konspirationsteori, som kan gøre banditter rige: nemlig at de hacker sig ind på uskyldige virksomheders hjemmeside for at placere fotos dér. Herefter tager de screenshots af de hackede sider, som jo tydeligt viser at deres fotos er inkluderet på siden. Altså: de forurettede fotografer kan stævne hjemmesidens ejermand for at krænke retten om ophavsret. Det kan jo hurtigt løbe op i en anseelig sum for sådan nogle fæle karle.

Hvad ville du gøre

MIT spørgsmål: Skal min kunde betale omkring 1.500 euro i afgift for at have brudt retten om ophavsret?

Min umiddelbare holdning er at det skal han IKKE. Han har ikke oprettet den side, som billedet blev bragt på, og han har ikke uploadet billedet til serveren, hvor hjemmesiden ligger på.

Og jo, min kunde har et naturligvis ansvar for at holde teknikken vedlige på hjemmesiden, men kan han (og alle vi andre) klandres og trækkes i retten, hvis det samme skulle ske for os? I så fald kan der være flere penge i dette her end phishingmails, der narrer folk på det skammeligste.

Skal min kunde reagere på advokatens henvendelser og fokusere på sin uskyld, eller skal advokatens henvendelser ignoreres? Min kunde har fået 4 e-mails fra advokaten, som helt sikkert går seriøst til værks. Ville DU betale?

(Dette indlæg blev hidtil bragt på min LinkedIn profil den 23. juni 2021)

(Billede af succo fra Pixabay)

SIDSTE, tilføjet d. 16.07.2021: Den udenlandske advokat og fotograf har annulleret sagen. Min kunde er “frifundet”.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.