Har du styr på, hvad dit barn ser, når det er på internettet? Hvis ikke, er du ikke alene. I tusindvis af danske børn bruger mange timer på nettet hver uge, og det sker med jævne mellemrum at de ser noget, som de ikke nødvendigvis bør se alt for meget af.
Kaspersky Lab, som er en af verdens førende producenter inden for it sikkerhedsprogrammer, påviser i en ny undersøgelse, at cirka 25 procent af børn i Danmark, Sverige og Norge færdes på nettet uden opsyn fra forældrenes side. Det er vel at mærke børn i alderen 2 – 10 år.
Disse børn er på nettet flere gange om ugen, og det foregår typisk via forældrenes computere eller tablets eller egne smartphones. Her bruger de timer på at slubre mange ting i sig, og især YouTube er vældig populær blandt ungerne. Der er dog den ”hage” ved det hele, at omkring halvdelen af børnene gør det uden opsyn.
Alarmerende og foruroligende
– Det er noget alarmerende. Særligt set i lyset af, at hver fjerde forælder i undersøgelsen fortæller, at deres barn mellem 2-10 år allerede har oplevet at blive eksponeret for upassende indhold, mens de var på nettet, siger Leif Jensen, der er General Manager for Kaspersky Lab i Norden.
Forældre kan faktisk foretage blot små ting for at begrænse ungernes konfrontation med upassende indhold. På YouTube kan man eksempelvis aktivere forældrekontrol, og mange anvender metaforen med at man ikke bare sender børnene ud i trafikken blandt biler, cyklister og andet godtfolk.
Derfor giver Kaspersky Lab nogle gode råd til forældre, så de i højere grad beskytter deres børn, når de navigerer rundt på det store internet. Et af de åbenlyse råd er at du bør holde øje med, hvad dit barn ser, når det surfer på nettet. Tjek eventuelt browserens historik for at skabe et overblik over hvad barnet har set på dets færden.
Pas på pædofili og mobning
Det gælder også om at man lærer børnene at være åbne over for hvad de oplever på deres daglige surfture. Snak ærligt om tingene, og lær dit barn at fortælle, hvis det ser noget ubehageligt på nettet. Du kan for eksempel også bruge forældrekontrol, hvis du ønsker at spærre af for bestemte sider.
Når barnet er på nettet, gælder samme regel som i virkeligheden: undlad at tale med fremmede. Fortæl dit barn, at det ikke skal chatte eller skrive sammen med fremmede. Pædofili og mobning gælder på nettet lige som i virkeligheden.
I øvrigt finder jeg det særdeles selvfølgeligt at man fortæller børnene, at online færden næsten svarer til offline færden. Børnene skal vide at de skal opføre sig ordentlig når de er på nettet, og at de skal være på vagt over for alle de farer, der er derude.
Det kan have katastrofale konsekvenser, hvis der handles på uægte webshops, eller hvis man kommer til at klikke på et phishing link i en Facebook chat. Børnene bør også vide, at hvis de får brug for at oprette en adgangskode, så gælder det om at finde på passwords, som ikke er alt for nemme at knække: minimum 8 tegn, små og store bogstaver, et eller to cifre og måske et specialtegn som @ eller #.