Afhængighed af smartphones

Afhængighed af smartphones

En af Nettips.dks gode venner, Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér, har sendt et link til en artikel på New York Times’ hjemmeside. Linket får du nederst i indlægget her, og jeg anbefaler varmt at du læser det. Indholdet er nemlig tankevækkende.

Kort forklaret handler det om, at unge mennesker muligvis bruger stoffer, ryger cigaretter og drikker alkohol i mindre omfang. Ikke på grund af skræmmekampagner i skolen, men fordi at unge mennesker bliver stimuleret via alle de input de får igennem deres smartphones, computere og tablets.

Det samme som stoffer og alkohol

Brugen af især smartphones er eksploderet de senere år, og i takt med dette stigning ses altså et fald i misbrug af diverse hos de unge mennesker. Interessant. Straks vil nogen med rette påstå, at tingene ikke nødvendigvis hænger sammen, men forskere og andre kloge folk kan dokumentere, at interaktive medier har en lignende virkning, som stoffer og alkohol også byder på.

En undersøgelse med titlen Monitoring the Future konkluderer blandt andet, at brugen af hash og stoffer er på det laveste i 40 år, hvis man måler misbruget blandt unge mennesker i de store klasser og på gymnasiet. Til gengæld anser forskere og videnskabsfolk det for sandsynligt, at unge mennesker bogstaveligt talt bliver høje, når de spiller online spil.

Afhængighed af smartphones

Teorien er naturligvis ikke sådan lige at bevise, men forskere er meget enige om, at netop spilleriet stimulerer sanser, hvor man tidligere brugte stoffer og alkohol til at opnå lignende tilstande. De unge er faktisk blevet afhængige af deres smartphones, og det er ofte det første de rækker ud efter, når de vågner om morgenen.

E-mails, beskeder på Facebook Messenger, sociale medier og nyheder skal hentes ind på lystavlen, inden dagen rigtigt er begyndt. Sådan har det efterhånden været i små 10 år, hvor epoken med smartphones for alvor begyndte.

De ryger en fed

De unges smartphone er blevet et middel til at vise omverdenen, at du har gang i noget på din telefon – også selv om du rent faktisk ikke læser en disse på telefonen. Det kan du således gøre, mens vennerne sidder tæt på og ryger en fed.

I 2015 undersøgte man unges brug af smartphones og computere. Unge i alderen 13-18 år i San Fransisco brugte disse medier i 6,5 timer pr dag i gennemsnit. 6,5 timer! Tiden går typisk til online spil og sociale medier.

En psykolog udtaler i indlægget, at han faktisk er mere nervøs ved overforbrug af disse elektroniske dimser end brugen af hash og pot.

Læs indlægget på New York Times

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.