Afhængig af SoMe

Afhængig af SoMe

Mere end hver anden dansker mellem 18 og 34 år sætter deres lid til sociale medier, når de vil føle sig forbundet med verden omkring dem, viser en ny undersøgelse fra Kaspersky, der har spurgt 1.001 danskere om deres brug af sociale medier. Her viser undersøgelsen, at danskerne i gennemsnit hver dag bruger 1,5 time på Facebook, 1 time på Instagram og 2 timer på TikTok – mens de mest dedikerede brugere (5 pct) tiktokker derudaf i op til otte timer om dagen.

Det er ikke helt skævt at konkludere, at mange er afhængige af sociale medier. Årsagen kan findes i, hvordan brugen af sociale medier får os til at føle. Mere end halvdelen (53 pct) føler sig underholdt og mere end hver tredje (34 pct) føler sig opdateret. Hver tredje dansker (30 pct) mener at sociale medier har en positiv effekt på samfund og politik, mens 24 pct. mener det modsatte.

Skadelig effekt på den mentale sundhed

Hver gang vi scroller gennem de forskellige feeds, deler vi information om os selv, som de sociale medier bruger til at målrette markedsføring til os. Men vi åbner os også for it-kriminelle, der kan bruge vores personlige data til identitetstyveri eller online trolling.

Afhængighed af sociale medier kan også have en skadelig effekt på vores mentale sundhed. De fleste danskere er dog opmærksomme på de negative sider ved brug af sociale medier. Næsten to tredjedele (63 pct) har hørt historier om de negative konsekvenser ved brug af sociale medier, og af dem har 68 pct herefter ændret adfærd. Hver tredje (33 pct) har som konsekvens valgt at bruge mindre tid på sociale medier, mens 30 pct ikke længere vil indgå i online diskussioner. 25 pct. har valgt ikke længere at følge de personer, der påvirker dem negativt.

Positive og negative sider

“Selv om mere end halvdelen (56 pct) af verdens befolkning har været aktive på sociale medier i mere end et årti, er mange af os stadig ved at finde ud af, hvordan vi skal balancere de positive sider ved de sociale medier med de negative,” siger David Emm, øverste ansvarlige for it-sikkerhedsresearch hos Kaspersky.

“Virtuelle relationer er blevet normen. Udvikling af en online-relation fører ofte til overdreven deling af personlige oplysninger, der desværre kan føre en masse negativt med sig; hacking og phishing-forsøg, doxing og mobning, online shaming, for blot at nævne nogle. Nedlukningerne har gjort at mange har intensiveret deres online-relationer for at undgå ensomhed og kedsomhed. Det er vigtigt, at denne gruppe er opmærksom på konsekvenserne af overdreven deling online og er i stand til at anlægge en mere afbalanceret tilgang,” siger David Emm.

Pas på med at dele personlige oplysninger online

Ifølge undersøgelsen kender hver fjerde dansker (25 pct) i alderen 18-34 år nogen, hvis personoplysninger er blevet kompromitteret, og syv procent har været ofre for online svindel via sociale medier.

Man skal derfor sørge for, at ens indstillinger for beskyttelse af personlige oplysninger er så opdaterede, som muligt, bruge software til administration af adgangskoder, og være opmærksom på, hvilke personlige oplysninger, man deler på sociale medier.

Kaspersky har for nyligt lanceret ShareAware Hub – en platform, der hjælper brugere af sociale medier med at forstå, hvordan de kan være mere sikre online og samtidig nyde godt af de sociale medier. Tag quizzen og fortæl mig hvor god du er.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.