Windows 11 er hermed installeret

Windows 11 er hermed installeret

Jep, så kastede jeg mig skis’me ud i det: download og installation af Windows 11 på min bærbare Acer. Det er en i5’er med 8 GB RAM og plads nok på harddisken. Jeg bruger den som en slags ekstra arbejdsmaskine, hvis jeg skal sidde nede i stuen og arbejde på et projekt. Med andre ord er det ikke min primære maskine, og derfor er jeg ikke så nervøs ved denne ret store opdatering af styresystemet.

Der er jo mange mennesker omkring mig – og i forummet – som ikke umiddelbart har lyst til at opdatere deres Windows. Argumenterne er mange, men størst af styrke er nok den overvågenhed, som Windows 11 lægger op til. De vil så gerne holde øje med de ting, vi foretager os på computeren. Jeg er nu ret ligeglad.

Vi er snart overvåget overalt

Jeg er overvåget så mange andre steder. På gaden af små videokameraer, der opfanger mine bevægelser. Og af min Android smartphone, som næsten på millimeter kan fortælle hvor jeg var på et givent tidspunkt. Vi er blevet ofre af tiden, men så længe det ikke udnyttes til irriterende reklamer og gode tilbud, går det nu nok.

Og nu er jeg altså i gang med Windows 11. Jeg er ret spændt, for jeg kan stadig huske tilbage på Windows 3.1, som var mit første Windows styresystem. Siden fulgte 95, 98, ME (som min ven Hans-Georg kaldte for Meget Elendig), XP und so weiter. Jeg har været med længe, og generelt har jeg været glad for Windows.

Og ja, jeg har haft små besøg på en Linux distro, men helt glad og lykkelig blev jeg aldrig. Måske skyldes det at jeg bruger et program som Photoshop i min hverdag, når jeg konstruerer hjemmesider. Photoshop og Linux rimer ikke umiddelbart, og jeg har forsøgt med andre billedprogrammer, men Photoshop er min ven.

Cd-rom og dvd

Jeg bruger Mac på mit kontor. Apples styresystem er jeg også glad for. Det er stabilt og godt, og jeg må sige at en MacMini er et vanvittigt godt køb. Det anbefaler jeg på det varmeste, hvis man ønsker sig en driftssikker computer uden støj og utidige nykker.

Men tilbage til Windows 11. Maskinen her er på overarbejde. Disse ord skrives, mens jeg downloader Windows 11. Det hele sker via den geniale opdateringsassistent, så jeg foretager mig ikke noget it-mæssigt. Lige før meldte den at den havde downloadet 99 procent. Nu siger tallet 8 procent. Der må være flere pakker undervejs.

Med frygt tænker jeg tilbage på den tid, hvor man med cd-rom’er, dvd’er eller USB stik skulle opgradere Windows styresystemet. Det var megaspændende og drønbelastende på samme tid. Alt for ofte var der ting, som ikke spillede. Pludselig stod man med en computer, som lignede noget, der skulle skrottes inden solnedgang.

Hans-Georg hjalp

Typisk var det en Format C, som kunne redde det gode humør, hvis man vel at mærke havde husket den afgørende backup af dokumenter, billeder og den slags, inden kommandoen blev indtastet i DOS prompten. Nå, nu melder den 30 procent. Det går da fremad. Gad vide hvad den har gang i. Måske er det sladderhanken, der er ved at blive hentet ned til min harddisk.

Well, når man så havde formateret harddisken, skulle man i gang med installationen. En gang oplevede jeg at maskinen pludselig ikke kunne finde mit cd-rom-drev. Hold da op. Jeg ringede til Hans-Georg, og så var der styr på tingene igen. Egentlig har selve den nørdede del med hardware i forhold til software aldrig rigtigt interesseret mig.

Jeg vil hellere kigge på sagerne, når maskinen funktionerer. Hvad kan styresystemet? Hvad kan programmerne? Hvordan kan det hjælpe mig i min hverdag? Lidt ligesom min bil: jeg er fuldstændig ligeglad med hvad der gemmer sig under kølerhjelmen. Men jeg forventer at den kan starte og bringe mig fra A til B. Og at jeg måske kan nyde godt af adaptiv fartpilot, GPS, automatgear og køligt vand i handskerummet.

Din dumme computer

Nu melder den 70 procent. Og min blæser arbejder. Jeg mærker også en øget temperatur i venstre side af tastaturet. Det er derovre at bogstaverne E og R for eksempel er. Dem bruger vi alligevel en hel del, når vi skriver løs på tastaturet. Så jeg mærker varmen. Nu faldt blæseren til ro igen. Og den melder 73 procent. Gad vide hvad den har gang i?

Tænk hvis man lige kunne spørge den: – Nå, fætter Guf. Hvad downloader du så nu? Tænk hvis den svarede at den henter system-filer til stifinder eller kontrolpanelet. Eller at den udmærket ved at jeg ikke har været i bad i dag. Det har jeg nu godt nok været, men tænk hvis den tog fejl. Det ville være en triumf. Haha, din dumme computer.

83 procent. Hvad min der sker om 17 procent? Bryder skidtet sammen? Bliver min computer langsommere? Kan den pludselig ikke finde netværket? Er printeren ude af drift? Jeg tror lige jeg gemmer mit dokument her i skyen, inden det går helt galt. CTRL + S, så er den gemt. Hvor mange genstarter skal der mon til? Jeg gætter på 2.

Den menneskelige genstart

Vi tager jo også somme tider en genstart. Jeg tog en for nogle uger siden efter en aften, hvor jeg havde været for dybt i en rom-flaske. Dagen efter var en CTRL + Alt + Delete. En vaskeægte genstart. Den genstart tog minimum 24 timer. I mine unge dage havde den måske taget 3 timer. Nu hedder den 86 procent. De sidste 14 procent er garanteret en personlig hilsen fra Bill Gates.

Kære Allan, tillykke med din Windows 11. Da du er en af de første i Danmark, der har hentet 11’eren, inviterer jeg på en gang mad og vin på Geranium. Skal vi sige på næste lørdag klokken 18?

Jo, det kan godt betale sig at opdatere til Windows 11. Tror jeg. 88 procent. Måske er det Bills underskrift eller hans kreditkort der er ved at blive lagt ind på Skrivebordet. Hvis han nu bliver forhindret på lørdag. Sådan en form for: du må lige klare dig selv, right Allan?

Bill Gates på Geranium?

Så tager jeg min kone med i stedet for. Det kunne nu være hyggeligt at mødes med Bill, hans kone og måske hans børn. Så kunne vi sidde der og drøfte de nye tiltag i Windows 11. 95 procent. Altså den har hentet 95 procent ned nu. Måske er det Bills nøgler til bilen, som lægges ind i Downloads. Så behøver min kone og jeg ikke at tage bilen til København på lørdag. Det kunne være lækkert.

Vi skal i øvrigt til København den 6/11. Patina spiller i Store Vega, og det skal vi denundenedeme ikke gå glip af. Måske passer det Bill Gates bedre? Nå, nu er det tid til en genstart. Jeg vender tilbage.

2 genstarter. Det var det. Nu har jeg Windows 11 på min bærbare Acer. Jeg vender tilbage.

Læs også

1 Comments

  1. Krummedige

    Endelig en der ikke har sølvpapirshat på 🙂
    Mange “messer” om overvågning. Og så går de ned i Netto og bliver filmet over alt. Skal man også slukke for sin mobil når man forlader hjemmet ! Jeg siger ikke det er godt. Men sådan er det vis man vil fungere i vores samfund. Alt bliver overvåget. Så enten flytter man til Rold skov og lever af dåsemad ( Jaka bov ) og regnvand. Eller deltager i et overvåget samfund. Det er et trist alternativ :- ( Men sådan er det. Som jeg plejer at sige det. Jeg har et Amerikansk OS, mit Antivirus er Russisk, og min mobil er fra Kina. Skriv videre Allan.

    Reply

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.