Vivaldi – ny browser til folket

Vivaldi – ny browser til folket

Netscape Navigator var den første browser jeg prøvede og Vivaldi er den seneste. Her imellem er en række browsere som hver især har fået deres chancer, og i dag er det stadig Google Chrome, som er min bedste ven.

Alligevel vil jeg gerne hylde nye forsøg på at skabe den bedste browser. Vivaldi Browser er blandt andre skabt af en af hovedarkitekterne bag Opera, browseren der blev født i Norge. Nu er nogle af disse folk brudt ud (i 2015) og har lagt sig i selen, at de vil skabe den bedste browser af dem alle.

Vivaldi er navnet på browseren, og nu har jeg downloadet den til min Windows-maskine og til min Mac-computer. Jeg er positivt overrasket over browserens nemme tilgang til tingene, og jeg skal bestemt ikke afvise, at vi bliver særdeles gode venner.

Intelligente faner

Og hvad er det så, at Vivaldi kan i forhold til konkurrenter som Chrome, Firefox og Edge? Jeg besluttede mig for at læse lidt om browseren, hvis seneste version i skrivende stund er 1.14 og som udkom i slutningen af januar 2018.

Det er især de ”intelligente faner” som præger Vivaldi. Du kan rykke rundt med fanerne, hvilket ikke er epokegørende, idet samme mulighed er til stede i andre browsere. Du kan dog samle en stak hjemmesider i én fanestak, hvilket eksempelvis kunne være 4-5 aviser, som du ønsker at samle i én stak, fremfor at have 4-5 faner åbne i toppen af browseren.

Vivaldi er skabt i Chromes motorrum, og folkene bag Vivaldi forsøger at skabe en bedre, mere sikker og hurtigere browser til folket. Du får for eksempel et lille venstrepanel til din disposition, hvor du har nem adgang til dine bogmærker. Browseren er født med forslag til bogmærker i kategorier som teknologi, spil, nyheder, shopping og rejser.

Indbygget søgefelt og adgang til downloads

Oppe til højre har du et indbygget søgefelt, hvor du kan vælge mellem forskellige søgemaskiner. Google er standard, men du kan også vælge Bing, Yahoo, DuckDuckGo eller Wikipedia. For mit vedkommende vil den formentlig blive ved med at have Google som standardsøgemaskine.

Tilbage til det lille panel i venstre side af browseren. Her får du hurtig adgang til dine downloads og søgefeltet er genialt, hvis du hurtigt er på udkig efter et tidligere download via Vivaldi. Det er også i venstrepanelet at du kan vælge et lille notatfelt, hvor du kan skrive små noter ned. Forestil dig at du falder over en hjemmeside du vil vende tilbage til.

Med note-muligheden kan du skrive en kommentar til den pågældende hjemmeside og endda tage et skærmbillede af hjemmesiden. Herefter gemmer du dit notat, og når du 2 uger senere vil udforske den pågældende hjemmeside, har du dine noter at støtte dig op ad.

Slut med reklamer?

I statusfeltet forneden kan du vælge at bladre mellem hjemmesider og afvise fotos og andre grafiske elementer. Nyttigt hvis du sidder på en langsom forbindelse. Du kan desuden bruge et nyttigt værktøj hvis du er webnørd og ønsker at se diverse koder fra den pågældende hjemmeside, som du besøger. Der er desuden en reklame-blokerer, hvis du vil være fri for reklamer.

I adressefeltet kan du desuden følge med i hvor mange grafikstumper der hentes ned til din skærm, og hvor meget den pågældende side fylder. Jeg blev ret overrasket over at se Nettips hente over 6 MB ned til min harddisk. Skræmmende mange data, indrømmer jeg.

Tjek Vivaldi ud og lad mig høre hvad du tænker.

www.vivaldi.com

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.