Vi forsager støj på kontoret

Vi forsager støj på kontoret

For år tilbage startede jeg egen virksomhed. Hurtigt vidste jeg at jeg skulle være en del af kontorfællesskabet Fremtidsfabrikken i Svendborg. Her fik jeg stillet et skrivebord i et åbent kontorlandskab til rådighed. Hurtigt fandt jeg ud af at sådanne kontorer har visse ulemper.

Først og fremmest støjen. Selv om det var meget begrænset med støj, kunne jeg godt fornemme hvilken udfordring det må være, hvis der er flere personer til stede samtidig. Klapren på tastaturer, telefoner der bimler og kaffekopper der vælter med vredesudbrud til følge.

Derfor sagde jeg hurtigt ja, da en med-iværksætter spurgte, om jeg havde lyst til at dele kontor med hende. Det har jeg ikke fortrudt et sekund. Og det viser sig da også at de åbne kontorers larm og forstyrrelser medfører at folk forsvinder fra disse kontortyper.

Ikke alle er tilfredse med åbne kontorer

En undersøgelse fra Plantronics, som er ret gode til det der med headsets og høretelefoner, viser da også, at støj og forstyrrelser på fælleskontorer har været stødt stigende siden 2015, hvor samme undersøgelse blev foretaget. Undersøgelsens deltagere kommer blandt andet fra Storbritannien, Tyskland, Indien, Kina, Australien, Sverige, Finland, Norge og Danmark.

Undersøgelsen viser, at kun 38 pct. af de adspurgte i aldersgruppen 22 til 36 år er tilfredse med det åbne kontordesign, hvorimod næsten halvdelen af deres ældre kolleger synes godt om det. De yngre medarbejdere er ligeledes bedre til at spadsere en tur for at fokusere om bestemte arbejdsopgaver end deres ældre kolleger. De foretrækker at bruge mindre mødelokaler og pauserum, når de skal have ro.

Ro medfører ofte øget effektivitet

Ro er da også vigtigt, når man ser på effektiviteten på en arbejdsplads. Arbejdsmiljøet betyder meget for bundlinjen i enhver virksomhed, og mere end tre fjerdedele af de adspurgte virksomheder, der performer bedst (omsætningsvækst på over 10 pct.), fortæller, at kontordesign og støjreduktion er vigtige elementer for de selvsamme virksomheders økonomiske resultater.

Støjproblemer skal til livs, hvis medarbejderne skal yde maksimalt, så mange virksomheder er begyndt at prioritere gode arbejdsforhold med passende støjreducerende midler og værktøjer.

Overordnede fordele

– Det er interessant at se, at der er klar sammenhæng mellem arbejdsmiljø, produktivitet og virksomhedens vækst. Resultater af dette års undersøgelse viser, at åbne kontorlandskaber giver nogle overordnede fordele, men hvis virksomheder ikke adresserer støj og forstyrrelser, der følger med åbne kontormiljøer, kan det til gengæld gå ud over både produktivitet, arbejdsglæde og kan i sidste ende mærkes på bundlinjen siger Anders Blak Pedersen fra Plantronics.

www.plantronics.com/us/en/solutions/managing-noise

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.