Kig op!

Kig op!

Nå, så sidder du endnu en gang og snaver løs i din smartphone, hva’? Du læser måske denne artikel på din smartphones bitte skærm, og om lidt swiper du væk til noget andet aktuelt på din telefon. Du kigger nedad – nedad – og glemmer at kigge op. At se verden.

Mange af os er nærmest slaver af den lille firkantede gadget, som følger os i tykt og tyndt. Vores smartphones er vores bindeled til resten af verden, og skulle der ske det ulyksagelige, at du ikke har netværk til rådighed, buldrer din verden sammen i grus. Sort hul.

Går du glip af noget?

Og sådan er verden blevet. Tjek nærmeste busskur eller banegård. Læg mærke til mennesket, der venter. Måske på noget. Måske ikke på noget. Men mennesket kigger nedad. Sjældent op. Hele tiden er fingrene i spil. På den glatte skærm. Somme tider knibes to fingre sammen. Zoom zoom. Går du glip af noget?

En ny undersøgelse fra Sony Mobile fortæller imidlertid, at danskerne bruger telefonen mindre, hvis man skal tro på, hvad de selv fortæller. Hvis du er i et selskab med 2 andre, vil 2 af jer sige, at I bruger telefonen mindre end gennemsnittet. Fortæller undersøgelsen.

4 ud af 5 blandt de adspurgte indrømmer dog at de er lidt for afhængige af deres smartphones. Når man tænker på at over 75 procent af den voksne befolkning har en smartphone, giver det vel stof til eftertanke. Personligt ville jeg nødigt undvære min smartphone. Det er praktisk og belejligt at man lige kan læse lidt elektronisk post samt holde øje med vennerne på de sociale netværk. Men nødvendigt? Og hele tiden?

Glemmer at amme baby

Og hvad med de omgivende mennesker? De mennesker som er lige omkring dig. Hvor meget opmærksomhed får de? Og mødre, som har mere travlt med at skrive opslag, så de glemmer at amme deres babyer? Undersøgelsen siger, at 63 procent af os føler at vi bruger vores smartphones tilpas meget. Og vi bruger den til forskellige ting:

 • Streaming af musik og film
 • Mail
 • SMS
 • Fotografering
 • Opkald (!)
 • Nyheder
 • Bøger
 • Træner
 • Spiller
 • GPS’er
 • Mediterer
 • Vejret

Jo jo, den får ikke for lidt. Lige nu er klokken 11.51, mens disse ord nedfældes. Min smartphone har naturligvis været i spil. Jeg har lykønsket 4 Facebook venner i dag. De har fødselsdag. Jeg har tjekket et par grupper på Facebook. Der er tygget nyheder. Der er læst mails. Og sendt SMS beskeder.

Den er smart sådan en phone. Den er jo også med til at holde kontakten mellem familiemedlemmer. Bedstefar som lige får tilsendt et billede fra barnebarnet. Videoopkald på tværs af landegrænser. Livlinen til historierne på Facebook. Jo tak, vi har det godt, men send flere penge.

Min bekymring? Vi kigger for meget nedad. På den lille skærm.

Kig op!

Læs også

1 Comment

 1. Tom Kristensen

  Hej Allan
  Mange kan slet ikke holde øjnene væk fra dette “irriterende instrument” – prøv selv at se dig omkring, når du sidder på en restaurant – oh jo – der skal da lige opdateres på Fjærtbogen om at nu sidder jeg her og har bestilt en eller anden ret – så kan resten af selskabet rende mig en vist sted, medens jeg opdaterer. Utallige gange hyler og skriger diverse “smart”phones også i restauranten til stor irritation for resten af gæsterne, som vil nyde maden i fred og ro. Så som du skriver “KIG OP” og slut for instrumentet, så opdager nogle måske, at der er en verden udenfor deres “smar”phone.
  Jeg bruger slet ikke “smart”phone, men holder mig til en ældre Nokia 6230i – vil IKKE betale flere tusinde kroner for noget, jeg ikke vil bruge 100%. Det er der mange der gør, bare fordi det er smart med et sådan instrument, og betaler i dyre domme for at bruge 40% af, hvad instrumentet kan – de sidste 60 % bliver aldrig brugt og det er jo det samme som at smide pengene i kloakken.

  Reply

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.