Google for børn

Google for børn

Der er godt nok gang i søgningerne på nettet. Lige siden nettet for alvor slog igennem i 90’erne har søgemaskiner og søgeindeks været populære. Hvem husker Ikke da Yahoo, AltaVista, HotBot og Jubii var hotte? I dag er det primært Google vi anvender, når vi skal finde hjemmesider, og så er der dem der bruger Bing, fordi de ikke ved hvordan man skifter til Google. Den tager vi en anden dag.

Men en af de store udfordringer med internettet er alle de voksen-sider der ligger of fylder godt op i Cyberspace. Her taler jeg primært om hjemmesider med faverig porno, hjemmesider med vold og andre ubehageligheder samt andet, som ikke er beregnet for børn. Hvad stiller man som forældre op for at beskytte børnene så godt som muligt?

Google med beskyttet søgning

Man kan bruge Google, hvor et voksenfilter er slået til.

  1. Gå ind på Google og klik på Indstillinger nede til højre.
  2. Klik på Søgeindstillinger
  3. Øverst kan du nu vælge et filter til beskyttet søgning
  4. Ved at aktivere denne beskyttede søgning slår man de værste billeder og videoklip fra i søgningerne.

Du kan også hoppe ind på Kiddle.co, som skulle være en Google forklædt som børnevenlig søgemaskine. Her kan ungerne altså bevæge sig ind og google efter emner, der interesserer dem. Der er nogle væsentlige ulemper ved maskinen. Filteret er virkelig skrapt!

Det betyder at hvis ungerne lige skal tjekke en ejendomsmægler i Svendborg, får de ingen resultater. Desuden er Kiddle udelukkende på engelsk. Til gengæld er søgeresultaterne bygget op med thumbnails og den slags, så det virker børnevenligt.

En søgning efter den danske tennisdarling Caroline Wozniacki giver et søgeresultat med flotte billeder samt hjemmesider hvor man kan læse mere om beautyen. Billedsøgningen slår dog noget fejl, da en række andre kønne piger dukker op, men det er altså ikke Caroline.

Tag en snak med ungerne

Generelt er det altid en god ide at tage en snak med børnene om de ting, som omgiver dem. Det gælder også Google. Hvor godt vi end vil gøre det, kan vi aldrig gardere os imod at ungerne pludselig støder ind i indhold på nettet, som ikke just er børnevenligt. Den slags sker.

Derfor er det en god ide at tage en snak med ungerne og forklare lidt om livets muligheder, og at hvis de utilsigtet render ind i ubehageligheder på nettet, skal de lukke browseren og starte forfra med søgningerne. Bare damer, vold og bandeord er svære emner at undgå på nettet, men hvis man forsøger at få børnene til at forstå hvad der kan ske, er der måske håb forude.

www.kiddle.co

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.