
Golfur fra TomTom? Hvordan hænger det lige sammen? Normalt er TomTom jo synonymt med smarte GPS apparaturer til automobiler, så hvordan pokker er det lige at brandet TomTom dukker op på Golfbanen? Jo, kære læser. Der er god mening med galskaben.
Fidusen ved et golfur er nemlig, at man kan aflæse afstande på golfbanen, mens man spadserer rundt og forsøger at skabe et så godt resultat som muligt. For den gængse læser er det nok ingen hemmelighed, at man som golfspiller skal forsøge at komme hen til flaget på så få slag som overhovedet muligt.
Det kan være en kamp. For de læsere som ikke har afprøvet golfsportens lyksaligheder kan jeg noget tørt konstatere, at denne sportsgren bestemt ikke hører til den mest enkle. Faktisk skal man bruge en del koncentration for at få den lille, runde bold i hullet. Det kræver faktisk ret mange færdigheder.
Golfur viser antal meter
Fysikken behøver ikke at være tiptop, så for en mand i min alder er golf en fantastisk adspredelse. Koncentrationen er et must, for blot en my ukoncentration medfører, at du rammer bolden skævt – en realitet der altid er svær at acceptere.
Men det kræver bestemt også et boldøje for at komme de 18 huller rundt i så få slag som muligt. Hver gang du skal slå til bolden, er du nemlig nødt til at foretage en vurdering: hvor langt er der til flaget eller til næste fornuftige leje. Trods markeringer på banen er det en kæmpe fordel at vide, hvor mange meter man skal slå næste slag.
Antal meter afgør nemlig hvilket jern eller kølle du skal bruge. Har du 120 meter til flaget skal du måske bruge et 9-jern. Hvis du har 140 meter til flaget, er det måske 7-jernet, der skal i spil. Derfor er et golfur virkelig meget værd, idet du meget præcist kan se, hvor mange meter der er ind til flaget, til søen eller til bunkeren, som du nødig vil lande i …
Et virkelig godt golfur
TomTom er eksperter inden for GPS teknologien, og derfor giver det rigtig god mening, at TomTom er på banen med et godt golfur. Det nyeste golfur hedder TomTom Golfer 2 SE. Jeg har tidligere nævnt TomTom Golfer 2, og med version 2 SE er TomTom kommet et skridt videre i at skabe det perfekte golfur.
Bogstaverne SE står for Second Edition og er en prisbillig version af TomTom Golfer 2. SE-versionen koster lige omkring 1.500 kroner, og for den sum penge får man et virkelig godt golfur med mange indbyggede funktioner, som den moderne golfspiller bliver meget glad for. Lad mig nævne nogle af de smarte funktioner, der er indbygget i golfuret.
Hvor langt er der til green?
Der skal ikke herske tvivl om at de fleste golfspillere bruger et golfur til at få oplyst, hvor langt der er hen til flaget. Efterhånden som du bevæger dig hen til bolden og spejder op mod flaget, er det ekstrem nyttig viden at se hvor langt der er til green, bunker eller andre besværligheder.
TomTom Golfer 2 SE fortæller med stor præcision hvor langt der er til greens forkant, centrum og bagkant. Hvis du har forhindringer på vejen, for eksempel sø eller bunker, kan du med et lille ”hip” se dette på golfuret. Golfuret har nemlig indbygget et lille felt, som du bruger til at navigere rundt i urets funktioner. Ganske godt fundet på, og noget man bliver meget glad for, når man har vænnet sig til det.
Automatisk registrering af slag
Når jeg spiller golf, går jeg en del op i hvor langt jeg kan slå med de forskellige jern. Jeg har en fornemmelse for hvor langt jeg slår, men er aldrig helt sikker. Med TomTom Golfer 2 SE er det blevet langt nemmere, idet uret registrerer når jeg slår til bolden.
Det betyder at jeg kan se hvor langt jeg har slået til bolden. Der sker nemlig det at jeg 1) slår til bolden og 2) går derhen hvor bolden landede. Her kan det smarte golfur så fortælle mig at jeg er gået for eksempel 130 meter. Det er bestemt nyttig viden, fordi jeg fremadrettet kan bruge denne information.
Scorekortet på håndleddet
I teorien kan du bruge TomTom Golfer 2 SE som dit personlige scorekort, idet golfuret registrerer når du har slået til bolden. Det registrere også når du går fra det ene hul til det andet. Med disse informationer kan uret altså konkludere at du har brugt x antal slag på hul 1, hul 2 og så videre.
I praksis synes jeg ikke helt det virker. Nogle gange registrerer golfuret en hurtig håndbevægelse som et slag, og andre gange synes jeg ikke at registreringen rammer helt præcist. Derfor stoler jeg ikke på at uret kan fortælle mig det præcise antal slag på en runde. I golf går man ikke på kompromis med regler og antal slag, så denne funktion anvender jeg ikke
Analyse af runden
Når du investerer i et golfur fra TomTom får du samtidig adgang til din personlige konto på en dertil indrettet hjemmeside. Hvis du efter runden kobler uret til internettet (eksempelvis via Bluetooth og USB), kan du uploade din runde og efterfølgende analysere dine slag.
Dette kan være en stor fordel, hvis du ofte spiller samme bane (hvilket de fleste nok gør). Her kan du derved se hvis bestemte huller giver dig udfordringer. Personligt er jeg begyndt at spille hul 8 på Svendborg Golfbane på en anden måde, da jeg i analysen opdagede at jeg bar mig forkert ad. I stedet for at drive ud med en kølle, er jeg begyndt at starte hul 8 med et 6-jern. Det er den rette spillefacon for mit vedkommende på dette hul.
40.000 golfbaner
Nogle læsere vil måske spørge, hvordan TomTom Golfer 2 SE kan vide hvor langt jeg har til et flag på et bestemt hul på en bestemt golfbane. Det er et godt spørgsmål. Svaret er dog ganske enkelt: TomTom har indkodet over 40.000 golfbaner fra hele verden.
Det betyder at du som det første, når du ankommer til en golfbane, beder uret om at finde ud af hvor du er! Efter ganske få sekunder vil uret fremkomme med forslag til golfbaner ud fra din placering. Via et kort lille tryk på den følsomme plade bekræfter du placeringen, hvorefter du straks får at vide, hvor langt du har til flaget. Det bliver ikke nemmere.
Masser af yderligere muligheder
Lad mig afslutningsvis give eksempler på yderligere facts om TomTom Golfer 2 SE. Batterilevetiden er sat til cirka 10 timer, hvilket burde være nok til 2 runder golf. Uret vejer 53 gram og displayet er på 22 x 25 mm. Du opdaterer golfuret via din computer og det medfølgende USB kabel, som også bruges til opladning.
Uret viser afstande til green og hazards, og du kan efterfølgende koble uret til din personlige profil i TomTom universet på nettet. Uret viser også hvor langt du har gået, og hvor mange kalorier du (måske) har forbrændt. Du kan dele din score og skudstatistik med vennerne via en delefunktion, men gør det kun når du ønsker at prale …
At spille med et golfur på armen gør spillet en lille smule nemmere. Du bliver ikke nødvendigvis en bedre golfspiller med TomTom Golfer 2 SE på armen, men du gør visse ting lettere, og så er der jo selvsikkerheden, som måske får et nøk i den rigtige retning med et golfur som kompagnon. Tro flytter bjerge.