Fem elastiske fredagslinks

Fem elastiske fredagslinks

I ugens løb har jeg forfærdet lyttet til historier om børn og unge, som ikke opfører sig pænt over for hinanden. Det sker i den virkelige verden – endda på skoler – og det sker i den uvirkelige verden, hvor apps som Instagram, Telegram og Tik-Tok dukker op. Igen. Og igen. Og igen.

Som uddannet lærer bliver jeg ked af at høre om så ulykkelige historier, hvor uskyldige børn og unge får så slemme ting på oplevelsen, at de måske vil være mærket de næste mange år frem. Kan det virkelig være rigtigt, at man intet kan stille op?

Da jeg var knægt, drillede vi også hinanden. Nogen sloges endda i skolegården, hvor vi slog ring omkring. En ring som blev brudt når gårdvagten beordrede os væk, så han/hun kunne skille kamphanerne ad.

Mobning eksisterede også. Man kunne godt være en led bandit over for klassekammerater eller andre i skolegården, som måske skilte sig en smule ud fra mængden. Og jeg kan da også godt skamme mig over de gange, hvor jeg i kåde øjeblikke har sendt drilske kommentarer igennem luften.

Forældre må på banen

Men det som foregår i dag er uacceptabelt. Vi skal have de voksne på banen, og i den sammenhæng – qva min egen baggrund – mener jeg at det må være forældres pligt at fortælle deres arvinger, at de dælme skal opføre sig ordentligt over for andre. De skal stoppe med al den utidige opførsel i skolegårde og på toiletter, og de skal absolut ikke gå og fremelske barske episoder på deres smartphones.

Børn skal lære at opføre sig ordentligt. Det skal voksne for den sags skyld også, men hvor voksne burde have en rimelig chance for at gennemskue spilleregler, er det somme tider nødvendigt for forældre at forklare ungerne reglerne. Og berette om de kodeks for ordentlig opførsel der er i samfundet.

Så er jeg sikker på, at lærerne har et så fast og betydningsfuldt fundament, at opgaven med at lære børn og unge om ordentlig opførsel i det fysiske og metafysiske rum er muligt at gennemføre.

Det er fredag og vi skal en tur på nettet. I dag handler det om så skøre ting som toiletrullen, mopsen, fagspørgsmålene, programmeringen og cursoreffekterne.

https://www.pointerpointer.com: Apropos skole: her får du muligvis svar på de spørgsmål, der hjemsøger dig i skolen.

https://puginarug.com: Hvor længe holder du til at kigge på en mops?

https://cursoreffects.com: Skørt punktum dk

https://hackertyper.com: Hvis du lige skal imponere dine forældre, så de tror du kan programmere, så prøv denne hjemmeside.

https://papertoilet.com: Husk at hænge en ny rulle på holderen, når du bruger det sidste stykke papir.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.