Alternativ til mus

Alternativ til mus

Smerter i nakke, håndled, albue, ryg og hoved er blot nogle af de velkendte gener, der ofte opstår efter mange timer, dage og år foran en skærm. Vores arbejdsstillinger bliver fastlåste og understøtter langt fra kroppens naturlige holdning, hvilket på den lange bane fører til smerter og i værste fald en sygemelding, indtil kroppen har fået den nødvendige tid til restitution. Men ændrer vi ikke på set-uppet på skrivebordet, varer det sjældent længe, før problemerne vender tilbage og en ny sygemelding lurer – en situation, der både koster penge for arbejdspladsen, og naturligvis er smertefuld for den, der er ramt af en belastningsskade. Den gode nyhed er, at det langt fra behøver at ende så galt, det handler ganske enkelt om at bruge det rette værktøj til det rette job, og ikke vente til skaden er sket.

Kom problemerne i forkøbet

Lige som vi gør, når vi spænder cykelhjelmen på hovedet for at forebygge de potentielt alvorlige hovedskader, eller når vi starter til fitness for at undgå hjerte-kar-sygdomme, så handler det om at forebygge skaderne, der kan opstå, når vi sidder mange timer foran skærmen hver dag. Over halvdelen af alle kontoransatte oplever nemlig muskelsmerter, og stillesiddende kontorarbejde er årsagen til 38% af alle sygemeldinger. 17% af de sygemeldte er langtidssygemeldte, det vil sige, de er væk fra deres arbejde i mere end to uger. 65% siger, at ergonomisk designet udstyr hjælper dem med at arbejde mere effektivt[1].

Danske Contour Design, der er markedsleder og har mere end 25 års erfaring inden for forskning, udvikling og design af ergonomisk computerhardware har netop lanceret en ny produktserie, der forebygger belastningsskader hos de 88 procent af danskerne der hver dag anvender computer, smartphone eller tablet på jobbet[2]. Serien består af to produkter, henholdsvis RollerMouse Pro og SliderMouse Pro.

Musen der får dig til at arbejde i kroppens naturlige position

Fælles for begge produkter er, at de har alle de funktioner, vi kender fra en almindelig mus, men i stedet for at vi sidder med armen ude til siden, sørger den nye produktserie for, at hænderne bliver centreret. Begge mus sikrer også, at håndleddet hele tiden bevarer en naturlig vinkel, så du undgår den ’knækkede’ vinkel, hvor hele håndens vægt hviler på lillefingersiden af håndrodden, som er tilfældet, når man arbejder med en almindelig mus. Disse ting tilsammen gør, at man undgår den skadelige belastning på albue- og håndled samt skuldre og nakke.

RollerMouse Pro vs. SliderMouse Pro

Umiddelbart er der mange ligheder i det minimalistiske, skandinaviske design af de to produkter, der begge har ergonomisk korrekt håndledsstøtte, som er monteret med magneter, og derfor nemt kan udskiftes til andet design (bambus, beige textil, gråt textil). Forskellen på produkterne ligger i måden, hvorpå man navigerer. Der hvor RollerMouse Pro betjener cursoren via en rullestang, der er centreret foran dig, og som giver mulighed for præcis cursorkontrol, uden hånden behøver at bevæges frem og tilbage, så betjener SliderMouse Pro cursoren via den intuitive navigationsbar, mens hænderne kan hvile på hele musens bredde.

Skræddersy din mus

Begge mus har et panel placeret i midten, hvorfra man kan betjene knapper til at kopiere og indsætte eller navigere frem og tilbage. Det gør det fx nemt at overføre tekst eller billeder hurtigt mellem programmer. De 6 knapper på panelet kan desuden skræddersyes efter brugerens behov og dedikeres til de genvejsfunktioner, man hyppigst gør brug af. Lige såvel som man let kan skifte kliklyde, cursorhastighed og klikmodstand.

Både SliderMouse Pro og RollerMouse Pro tilsluttes til PC eller Mac via Bluetooth, USB-modtager eller kabel, de fås i flere størrelser og passer til alle tastaturstørrelser og kan styre flere skærme. Begge produkter har en batterilevetid på ca. 3 måneder.

For begge produkter gælder, at alt hård plast er fremstillet i 100 procent genanvendeligt plastik. I modsætning til lignende produkter på markedet er SliderMouse Pro og RollerMouse Pro produceret i flere dele, som er sat sammen med magneter, der gør det let at skille delene ad og erstatte en eventuel defekt del, hvilket sikrer produkterne en lang levetid.

– Kroppen er ikke skabt til stillesiddende arbejde, derfor vil den ofte reagere på denne form for arbejde med smerter, der på den længere bane kan blive til tilbagevendende eller vedvarende skader i form af musearm, spændingshovedpine m.m. Faktisk kan stillesiddende arbejde give lige så mange skader og smerter som hårdt fysisk arbejde, og smerterne kan være svære at afhjælpe, når de først er opstået. Derfor er det helt afgørende, at man indretter sig med de rette værktøjer ved skrivebordet, fx værktøjer der så vidt muligt understøtter kroppens naturlige holdning”, siger Fysioterapeut Thomas Ferrold fra Smertefri.nu.

Pris og tilgængelighed

SliderMouse Pro og RollerMouse Pro forhandles til en vejledende pris fra 2.365 kroner

Og kan bl.a. købes hos http://www.daarbakredoffice.dk/

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.