Windows 7 – et spændende bekendtskab

Windows 7 – et spændende bekendtskab

Her følger historien om en betaudgave med forhindringer. Hans-Georg har set nærmere på den berømte Windows 7.

Jeg kunne for en gangs skyld ikke styre mig. I fredags downloadede jeg 64 bit-versionen af Windows 7, inden det hele brød sammen for Microsoft, selv om jeg normalt holder mig fra alt, der ligner betaversioner af et program. Det undrer mig stadig hvordan Microsoft har båret sig af med at undervurdere den offentlige interesse så massivt – faktisk virkede det ret amatøragtigt, det der foregik. Som sagt så hentede jeg 64 bit-versionen af Windows 7, der fylder omkring 3,15 GB. Det tog lidt over en time, og jeg brændte den derefter med DVD Decrypter, da jeg ikke har meget tiltro til Microsofts brænderprogram. Herefter gik jeg i gang med installationen af 7’eren. Under installationen fik jeg mulighed for at køre styresystemet som en opdatering af min Vista Ultimate, men jeg valgte i stedet at køre den som en ny installation på mit E-drev.

Windows 7 meddelte, at hvis det fandt filer fra Vista på dette drev, ville disse blive omdøbt til Windows old. Selve installationen gik utroligt hurtigt og var helt problemfri. Jeg er ikke klar over hvor lang tid det tog, men hvis jeg siger det kun tog det halve tid i forhold til at installere Vista, så er det ikke helt forkert. Selv om denne beta er på engelsk fik man under installationen mulighed for at vælge dansk opsætning og tastatur samt adgangskode. Nu køærer jeg en dual boot, hvor jeg enten vælger Vista eller Windows 7 som mit styresystem ved opstart.

Vupti: så var jeg på nettet
Det første indtryk er umiddelbar at det her er jo Vista, og hvis man ikke er vild med ”pyntesystemet” Aero fra Vista, så vil man nok mule, da det her nok mere er Aero i overgear. Det første man lægger mærke til, når man laver en ren installation, er at Microsoft omgående gør opmærksom på, at der er opdateringer, at man skal installere et antivirusprogram og at skrivebordet ikke er fyldt med gadgets, som man ikke har behov for.

For at komme på nettet klikkede jeg på Internetsymbolet på min toolbar, hvor jeg kunne se at den havde fundet mit trådløse netværk. Det eneste jeg manglede var at skrive de nødvendige sikkerhedskoder til mit trådløse netværk og vupti: så var jeg på internettet. Det første maskinen gjorde, var at opdatere sig selv og så igen gøre opmærksom på at jeg manglede et antivirusprogram. Her hentede jeg Eset Smart Security i en 30 dages trial version i første omgang, da denne også skulle kunne bruges på 64 bit-maskiner.

Her rendte jeg så ind i et praktisk problem, da det ser ud til at der ikke følger et mailprogram med i Windows 7, sandsynligvis fordi de fleste vælger at opgradere. Jeg hentede og installerede derfor Windows Live Mail og fik det også hurtigt op at køre. Herefter modtog jeg koden fra Eset og fik så dette glimrende antivirusprogram til at fungere i en prøveversion. Her kan jeg dog med det samme sige at Windows Live Mail ikke lige er min kop the, så jeg vælger nok at se mig om efter alternativer.

Ingen problemer med hardware
Der var selvfølgelig problemer angående registreringsnøglen til Windows 7, men hvis man er heldig og har et skrapt forum, så er der hjælp at hente. Så jeg fulgte anvisningerne i vores eget forum på Nettips, og nu er Windows 7 også registreret.

Jeg har prøvet at sammenligne performance tests fra Vista og Windows 7, da begge programmer ligger på samme maskine. Her undrer det mig at mit grafikkort på Vista får bedømmelsen 5,9 og på Windows 7 får samme grafikkort en score på 6,8. Efterfølgende har jeg været inde og tjekke i begge styresystemer, at det er Nvidia driver der bliver brugt. Det er det, og spørgsmålet er så hvad man kan lægge i den bedømmelse af diverse hardware.

Under enhedshåndteringen ser det ikke ud til at være nogle problemer: alle driverne ser ud til at være korrekt installeret fra starten af, men jeg har dog snakket med min ”kollega” John Westcoast fra Nettips, der rendte ind i problemer med driverne til lydkortet i den bærbare. Han fik dog løst problemet ved hjælp af driverne fra XP.

Printere plejer at være et kapitel for sig, men her må jeg så lige melde pas. Jeg ejer en af disse all-in-one maskiner, og den er af forskellige årsager ikke installeret på nogen af styresystemerne, hverken på OpenSuse, XP, Vista eller på Windows 7. Grunden er, at jeg aldrig bruger printeren. Sidste gang var for små to år siden, og hvorfor skulle jeg installere noget jeg ikke har brug for? Jeg har ikke haft problemer med USB nøgler eller harddiske, de blev fundet omgående.

Den overvægtige toolbar
Der er et par nye værktøjer, blandt andet Snipping Tool, der kan benyttes til at tage forskellige screenshots, for eksempel de der illustrerer denne artikel. Snipping Tool virker for det meste og programmet kan som så mange andre ting lægges på toolbaren. Der er et par nye gadgets til dem der kan lide at lege. Der er blandt andet mulighed for at få et tastatur frem på skærmen, så du kan bruge musen i stedet for dit normale tastatur. Det skriver man nok ikke længere romaner på…

En af de ting Windows 7 er født med, er en overvægtig toolbar (værktøjslinje), hvor der er mulighed for at lægge alskens programmer, hvis man har behov for den slags. En af de ting denne toolbar indeholder som standard, er en ny mappeholder. Hvis man klikker på mappeholderen, er man omgående inde i de forskellige biblioteker, og det vil sandsynligvis være en lettelse for en hel del brugere.

Jeg har prøvet at køre en hastighedstest af min internetforbindelse, og her undrer det mig meget, at downloadhastigheden på samme maskine med trådløst internet kan variere så meget fra styresystem til styresystem: på Vista viser den i gennemsnit 16.700, og på Windows 7 er det gennemsnitlige resultat 18.400. Uanset at der kan være problemer med at måle den nøjagtige hastighed, ser det ud til at Windows 7 i hvert fald ikke kører dårligere.

Da jeg har tendens til at lade maskinerne stå tændt uden at bruge dem i længere tid, opdagede jeg at Windows 7 smider mig af det trådløse internet, hvis jeg ikke har benyttet maskinen i en periode, men jeg har dog ikke fundet ud af, om det er bevidst eller om det sker ved en fejl. Irriterende er det dog.

Gratis opdatering til Vista-ejere?
En af de ting der har været et andet, men enormt irritationsmoment ved Vista har været Vistas UAC kontrol (brugerkontrol), der har tendens til at poppe op i tide og utide. I denne 7’er har du mulighed for selv at bestemme hvor sensibel kontrollen skal være, så det er da et skridt i den rigtige retning, særlig da det er let for brugeren at ændre.

Windows 7 er født med Internet Explorer 8, og den kører rimeligt fornuftigt. Dog finder jeg det problematisk, at den også er født med Live Search, og efter at have brugt den et par gange kan jeg varmt anbefale Microsoft at købe Yahoo, for de søgeresultater jeg får frem er ikke meget bevendt.

Det umiddelbare indtryk er at Windows 7 virker hurtigere end Vista, men der er utroligt meget Vista over det, og det umiddelbare indtryk fortæller, at det ser ud til at der er klippet en hæl og en tå for at optimere det. Hvis det lykkes Microsoft at trimme Windows 7 i løbet af betaperioden, kunne det gå hen og blive interessant, især hvis brugere af Vista får mulighed for en gratis opdatering til Windows 7.

www.microsoft.com/windows/windows-7

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.