Windows 7 er landet

Windows 7 er landet

Verdens mest udbredte styresystem til tidens pc’er hedder Windows. Siden starten af 1980’erne har Microsoft siddet på størsteparten af det grundlæggende operativsystem på computeren, og med tiden er styresystemet blevet udbygget og forbedret. For nyligt sendte Microsoft deres seneste styresystem på gaden, og i skrivende stund skulle 7’eren være udsolgt mange steder. Windows 7 er nemlig rost til skyerne i diverse betatest, og mange anser Windows 7 for at være det bedste styresystem fra Microsoft nogensinde. Det er en cadeau Microsoft trænger til oven på lidt af en fuser med forgængeren, Windows Vista. Vista har fået adskillige stryg med tiden, og Microsoft har virkelig haft travlt med at få afløseren godt på vej. Førstehåndsindtrykkene af Windows 7 er overvejende positive.

Nemmere genveje
Udseendemæssigt minder 7’eren en del om Windows Vista. Den runde Startknap ligner sig selv, og ikonerne på Skrivebordet er der heller ikke pillet så meget ved. Et klik på Startknappen åbner Startmenuen, og her ligner alt umiddelbart sig selv. Det er først når man klikker sig lidt ind under “kølerhjelmen”, at man bemærker små, men spændende nye tiltag. Inden vi går i dybden med Startmenuen, skal proceslinjen nederst i skærmen have et par ord med på vejen.

Ved første øjekast ligner den også sig selv, men et blik bag ikonerne fortæller, at proceslinjen er gjort smartere. I gamle dage kunne man relativt hurtigt fylde proceslinjen op med ikoner i massevis, alt efter hvor mange genveje og åbne programmer man havde gang i. Nu samles vinduerne under de enkelte ikoner. Hvis man eksempelvis har tre Worddokumenter åbne på én gang, samles alle tre dokumenter under én ikon. Ved at holde musen hen over ikonen, åbnes små miniaturer af dokumenterne. Det giver et markant bedre overblik over igangværende processer. En anden finesse er de såkaldte Jumplister. Hvis man for eksempel højreklikker på Word-ikonen på Proceslinjen, får man en oversigt over de senest åbnede dokumenter. Adgangen til de seneste dokumenter er meget nemmere.

Favoritmapper på Proceslinjen
Desuden er det gjort nemmere at samle sine favoritmapper på proceslinjen. Det sker via en smart funktion, der hedder Fastgørelse. Ved at føje de mest brugte mapper til Stifinderikonen på Proceslinjen, er der via et højreklik lynhurtig adgang til disse mapper. Man skal ganske vist lige vænne sig til at bruge genvejene i Proceslinjen, især hvis det handler om ofte brugte mapper, men når først vanen er brudt, åbnes øjnene for det nye tiltag. Ikonerne er desuden gjort større til glæde for mange, som mener at de gamle genveje var lige lovligt små.

Skulle man være på udkig efter en bestemt fil på computeren, er det supernemt at sætte en søgning i gang. Et klik på Startknappen samt indtastning i søgefeltet og vupti: så er du klar til at lede efter filer og mapper på pc’en. Microsoft har skruet op for hastigheden, idet søgningerne er hurtige og temmelig præcise. Det er med garanti en funktion, som vi er mange der bliver glade for.

Kontrolpanelet ligner til dels også sig selv. De fleste af funktionerne er bevaret i Windows 7, men jeg mener at overblikket er markant bedre i Windows 7. Der er nye hjælpemenuer som helt sikkert vil hjælpe mange, når de bevæger sig ind i Kontrolpanelet, og tingene er bygget brugervenligt og nærmest toppædagogisk op.

De nye biblioteker – en chokocase!
Et nyt tiltag i Windows 7 er Bibliotekerne. Her bør læserne ikke tænke på de kommunale bygninger, hvor borgerne i ro og mag kan låne bøger helt gratis. Biblioteker i Windows 7 er til gengæld en meget fiks og smart funktion, når man lige har fundet melodien.

Forestil dig følgende: Du går ned i det lokale supermarked, fordi du pludselig har fået lyst til chokolade. Nu er det således, at supermarkedet har et stort udvalg af chokolade. Du finder det for eksempel under morgenmadsprodukterne og  naturligvis også i slikafdelingen. Der er dog også chokolade i nogle af de fortrinlige stout-øl, og minsandten om der ikke også er chokolade i fryserafsnittet. Det er groft sagt svært at danne sig et overblik over den samlede chokolade-bestand i forretningen.

Forestil dig nu følgende: På din computer ønsker du at samle informationer om England. Du har mapper med dokumenter, musik og billeder, men disse mapper ligger spredt over det hele. Du vælger derfor at oprette et bibliotek, som du kalder for England. Herefter “medtager” du de relevante mapper over i biblioteket, og derved får du pludselig et større overblik over de filer og mapper, som relaterer sig til England. Selv om mapperne nu er samlet i biblioteket, er de stadig gemt på de forskellige steder.

Fornyelse koster
Windows 7 er et spændende bekendtskab. Jeg har brugt styresystemet i en testversion igennem de seneste par måneder, og det virker hurtigere og mere stabilt end Windows Vista. Selv om der er kælet for detaljerne i Windows 7, fornemmer man ikke at pc’en bliver sløv og langsom af det. Desuden er 7’eren noget bedre til at genkende diverse hardware (printer, scanner, digitalt kamera, netkort mm.), men det er stadig en fordel at gemme driverne til hjemmekontorets udstyr, for en gang imellem giver Windows 7 op. 7’eren er nemlig gearet til udstyr, som ikke er alt for gammelt, og det kan desværre give lidt knas i starten. Enten skal man på jagt efter drivere, der virker til Windows 7, eller også skal man i værste fald investere i nyere udstyr. Det er – desværre – somme tider prisen, når man ønsker at forny sig. Også i computerverdenen.

Hvad koster Windows 7?
Følgende priser er vejledende. Bemærk at opgradering kan ske fra Windows XP eller Windows Vista.

Windows 7 Professional   2449 kroner
Windows 7 Home Premium   1599 kroner
Windows 7 Ultimate   2549 kroner
Windows 7 Professional opgradering  2299 kroner
Windows 7 Home Premium opgradering  949 kroner
Windows 7 Ultimate opgradering  2349 kroner

 

www.windows7.com

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.