
Mange danskere lider af angst jævnligt. Faktisk viser undersøgelser at op mod 350.000 danskere lider af angst, og det gør sig især gældende, når man skal mødes med andre mennesker. Den sociale angst gør ondt, når man står over for at skulle mødes med mennesker man ikke kender, med samarbejdspartnere, kunder og lignende.
Ubehag og uro er ofte symptomerne, og det kan være så kraftigt, at man slet ikke kan overskue situationen. Man trækker stikket og bliver hjemme. Dette kan få kedelige konsekvenser for ens jobsituation, skole- eller uddannelsesgang.
Folk lærer at slappe af
Derfor forsøger mange forskere at finde nogle nye metoder til at hjælpe folk med social angst. Danskere forskere har i samarbejde med den danske virksomhed iMotions forsøgt at gøre noget ved problemet. De fokuserer derfor nu på begrebet eksponering.
Det betyder på sydfynsk, at man udsætter folk med social angst over for det, som de er bange for. Derved indser mange med angst, at de lider af en ovedreven angst, og at de lærer at slappe af med ”lidelsen”. Dette gøres blandt andet ved hjælp af virtual reality(VR).
Ved hjælp af virtual reality kan folk træne sig i at håndtere den angst som de har. Man eksponerer så at sige et sted, hvor trygheden er til stede, og dér får man støtte til at håndtere angsten, inden den bryder frem i lys lue. Hvis man for eksempel lider af social angst, kan man se en film i brillerne, hvor man selv er en del af filmen og hvor man er sammen med fremmede mennesker.
Kropsmåler tjekker sved og puls
Ideen er at man i samarbejde med iMotions kobler en kropsmåler på patienten. Derved kan man tydeligt måle, hvor hans puls, sved og øjenbevægelser er i spil. Er der for voldsomme udsving, kan man justere eksponeringen, så den er knapt så voldsom. På den måde kan man justere oplevelsen, så den står mål med den angst, som patienten har.
I øjeblikket foregår forskningen og forsøgene på centrale steder i landet, men på sigt er det meningen, at patienten kan låne udstyret med hjem, og selv træne derhjemme, når det passer perfekt ind i dagsrytmen.
Det medfører at ordningen bliver superfleksibel for patienterne, og man sparer samtidig udgifter til personale, som skal hjælpe til med virtual reality, eksponering og måling. Innovationsfonden står bag forsøget, og det er støttet med over 12 millioner kroner.