Velkommen til Windows 8

Velkommen til Windows 8

Trods megen skepsis hos adskillige netsurfere valgte jeg forleden dag at installere Windows 8. Dette nye styresystem fra Microsoft lægger op til en sammensmeltning af et styresystem, der kan bruges på mobile enheder samt den traditionelle pc. Hvis man ejer en trykfølsom skærm, kan man altså navigere rundt på skærmen med fingrene, præcis som man kender det fra iPad. Windows 8 er indtil videre et spændende bekendtskab, men lad mig starte fra begyndelsen. Det var en mørk og stormfuld aften…

Allerførst surfede jeg ind på Microsofts hjemmeside, hvor jeg hentede installationsfilen. Windows 8 fås i øjeblikket til en intropris på 229 kroner, så der er altså kommet helt nye boller på suppen hos Microsoft, som tidligere har taget nogle flere penge for deres styresystemer. Den nye discountpris varsler måske, at firmaet tager konkurrenter seriøst? Nå, ikke desto mindre fik jeg sat gang i download af styresystemet. Det er jo også en relativ ny opdagelse for mit vedkommende, idet de tidligere versioner af Windows er blevet installeret ved hjælp af en cd eller dvd (og jeg kan stadig huske at Windows 3 skulle installeres ved hjælp af 12-14 disketter)

Jeg jokkede i spinaten
Når installationsfilen er hentet, sættes installationen af Windows 8 Pro i gang. Selv om der er tale om en større operation, kan man sagtens bruge computeren imens. Den anslåede tid for installationen var 20 minutter, og herefter gjorde maskineriet filerne klar, en proces der tog cirka 5 minutter. Og så er det ellers på med arbejdshandskerne: den reelle installation af Windows 8 påbegyndes, og efter at systemet har søgt efter eventuelle opdateringer, er det ved at være alvor, dog ikke mere end at sproget undervejs er herligt uselvhøjtideligt. I stedet for kedelige kommandoer, melder Windows 8: ”Vi gør et par ting klar”. Endelig skulle jeg acceptere betingelserne, og så kom valget: hvor meget ønskede jeg at bevare fra den tidligere installation af Windows 7 og de programmer, der lå på computeren.

Og her jokkede jeg i spinatbedet. Måske fordi jeg havde for travlt med at få installeret Windows 8. Jeg vil anbefale folk at tage en sikkerhedskopi af alle vigtige data og programmer på computeren, og så ellers vælge at lade Windows 8 fjerne alt. Jeg valgte at bevare personlige filer (Dokumenter, Video, Musik og så videre), men dette betød at Windows 8 lægges oveni Windows 7. Hvis jeg skulle gøre det hele forfra, ville jeg vælge en ren installation af Windows 8. Den metode jeg valgte betød, at der blev oprettet en mappe på min harddisk, der hed Windows.old. Denne mappe indeholdt filer og mapper fra Windows 7, og størrelsen var temmelig ubeskeden. Mappen er nu nedegyldigt fjernet via Diskoprydning, som sparede mig 17,5 GB plads, da Windows.old fik nådestødet.

Da selve installationen af Windows 8 Pro for alvor gik i gang, var det slut med at bruge maskinen under processen. Mens den knoklede løs, sad jeg og funderede over hvor mange af mine programmer og drivere, der ville virke. Heldigvis havde jeg taget en backup af mine drivere, så jeg håbede naturligvis på, at den totale katastrofe udeblev. Heldigvis ligger mange af mine ting i skyen, så proceduren med at tage en backup af en tung Outlook-fil er en saga blot. Slut med pst-filer! Nå, mens jeg filosoferede, arbejdede Windows 8, og efter en relativ hurtig procedure, skulle jeg atter til at træffe beslutninger.

 • Hvilken farve ønsker du?
 • Hvordan skal opdateringer hentes?
 • Hvordan ønsker du beskyttelse?
 • Hvilke apps?
 • Deling i husets netværk?

I første omgang valgte jeg nogle standardindstillinger, velvidende at man altid kan vende tilbage og foretage justeringer. Og så var Windows 8 Pro ellers parat til at tage imod mig. Det skete igen i et ungdommeligt installationssprog: ”Hej!”. Jo, den er god nok, og det fortsatte: ”Vi gør din pc klar”. Microsoft skal have ros for at forsøge at kommunikere på ”almindelig vis” fremfor nørdede formuleringer. Efter få minutter var min pc så omsider klar med en Windows 8 på harddisken, og jeg skulle pludselig til at sætte mig ind i en helt ny brugerflade.

En stak firkantede fliser dukkede op på skærmen, og på denne Startskærm kunne jeg blandt andet vælge

 • Mail
 • Internet Explorer
 • Kalender
 • Beskeder
 • Skrivebord
 • Sport
 • Nyheder
 • Skydrive
 • Spil
 • Store
 • Musik

Hvor er Skrivebordet?

Ved at flytte musen op i øverste højre hjørne, dukker en anden ny menu op. Den hedder Charms, og den indeholder blandt andet en uundværlig søgeboks, hvor du kan lede efter programmer, apps og filer. Men inden jeg var parat til at tjekke denne nyskabelse, måtte jeg konfigurere min trådløse internetforbindelse. Pokkers! Den fandt ikke netkortet! Heldigvis havde jeg en driver klar fra min backup, og i løbet af et minuts penge havde jeg atter internet på computeren. Puha. Nå, jeg måtte videre i den nye brugerflade? Hurtigt trængte nogle spørgsmål sig på:

 • Hvor er Kontrolpanelet?
 • Hvor er Skrivebordet?

Nå, heldigvis fandt jeg hurtigt Skrivebordet ved at bevæge musen ned i nederste venstre hjørne, hvor Startknappen normalt sidder. Og Startknappen i Windows 8 er sør’me også væk i Windows 8. Den kan man dog sagtens få tilbage, men det vil jeg skrive om en anden god gang. Da jeg ville tjekke hvilke programmer fra min Windows 7, der virkede, blev jeg mødt af den formodning jeg havde: alt skulle reinstalleres. Photoshop, Office-pakke, IrfanView, Filezilla you name it. Så husk nu at foretage en grundig backup af filer, mapper og programmer, inden du går i gang. Har du stadig cd’erne liggende for dine programmer? Og hvad med licensnøgler og den slags?

Jeg startede installationen en halvsen aften ved 21.30-tiden, og efter en time eller to, var jeg atter parat til at fabrikere data ved tastaturet. Lige nu er jeg ganske godt tilfreds med Windows 8. Det nye styresystem fra Microsoft virker upåklageligt, og det kører som minimum lige så glat og smooth som Windows 7. Prisen for Windows 8 varierer. Hvis du ejer en computer med en tidligere version af Windows, kan du opgradere til Windows 8 Pro for 229 kroner. Hvis du har købt en computer med Windows 7 efter den 2. juni i år og inden den 31. januar 2013, kan du opgradere til Windows 8 Pro for 119 kroner. Har du det bedste med en dvd med Windows 8 Pro opgraderingen er prisen 449 kroner.

Man skal helt klart vænne sig til den nye brugerflade, som er en skelsættende forandring i denne version af Windows. Om man skal opgradere eller ej? Den dom skal jeg ikke afsige, men jeg kan konkludere, at hvis man er nysgerrig efter nye sager på computeren, så er Windows 8 Pro en dejlig forfriskning. I tiden der kommer, vil jeg forsøge at komme med tips og tricks til Windows 8. I mellemtiden er I læsere meget velkomne til at kommentere løs herunder med jeres erfaringer. Er I også tilfredse med Windows 8?

www.windows8.com

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.