Undersøg dækning før du investerer i 4G

Undersøg dækning før du investerer i 4G

Med den nye Iphone 5 er 4G for alvor kommet i søgelyset. Det er nemlig den første telefon i Danmark, der kan modtage 4G-signaler, der dog længe har været brugt til mobilt bredbånd, ligesom det også kan bruges til tablets.

Uanset om man jagter mobilt bredbånd eller en smartphone, er det dog nødvendigt at være i nærheden af 4G-masterne for at få de højeste hastigheder fra 4G-abonnementet – og det er stadig få steder uden for de største byer, der er 4G-dækning.

Derfor er det en god idé at undersøge udbydernes dækningskort. I alt er der tre danske udbydere, der har åbnet for deres 4G netværk. Det er Telia, 3 og TDC. Call Me tilbyder også 4G, men de er ejet af Telia og bruger derfor Telias netværk. Flere små udbydere vil løbende få adgang til de store udbyderes 4G netværk, men indtil videre er det altså kun Call Me, der har adgang til netværket hos en anden udbyder.

Telenor og Telia deler 4G dækning

3 og TDC halter indtil videre efter Telias dækning. De har kun 4G dækning i de allerstørste byer, og begge udbydere har meldt ud, at de forventer at dække halvdelen af befolkningen ved årsskiftet, men rent geografisk er der altså ikke udsigt til at få dækning i andet end de største byer – 3 har indtil videre kun 4G dækning i de 15 største byer, hvilket svarer til 40 procent af befolkningen.
Til sammenligning dækker Telia 75 procent af befolkningen med deres 4G netværk, og det betyder altså, at de allerede har dækning også i relativt små byer. Der er dog stadig rigtig mange huller, og bor du på landet, skal du være ualmindelig heldig, hvis du kan få adgang til en 4G mast uanset valg af udbyder.

Telenor og Telia har en aftale om at dele netværk, og på 4G området vil det blive ført ud i livet fra årsskiftet. Det betyder, at også Telenor vil kunne tilbyde 4G dækning til 75 procent af befolkningen fra omkring årsskiftet.

Automatisk på 3G, hvis…
Når du ikke er på 4G netværket, bliver du automatisk koblet på 3G netværket uanset udbyder. Her har udbyderne generelt rigtig fin dækning også på landet. Det betyder, at du langt de fleste steder vil kunne modtage signaler, men der er dog stadig områder, hvor dækningen enten er dårlig eller ligefrem så ringe, at forbindelse er ubrugelig. 3G giver dog generelt høje nok hastigheder til, at din forbindelse er rigeligt god, og for mange vil udbyttet af 4G være minimalt – det er kun ved streaming af tv og musik i høj kvalitet og download af filer, at 4G for alvor har en fordel i forhold til 3G, hvis ellers begge signaler bliver modtaget under nogenlunde optimale forhold.

Udbyderne har gjort deres vejledende dækningskort tilgængelige for offentligheden, så du kan få et solidt bud på, om du kan forvente at kunne modtage 3G og/eller 4G signaler lige netop der, hvor du vil bruge dit 4G abonnement. Derfor kan det være en rigtig god idé at kaste et blik på dækningskortene, inden man bestiller, så man er sikker på, om man kan få det fulde udbytte af abonnementet.

Læs mere om 4G dækning og mobilt bredbånd:

Dækningskort

Telia

TDC

3

Telenor

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.