Vores børn og unge boltrer sig på nettet som aldrig før. Den ene time efter den anden spadserer lystigt derudad, mens ungerne morer og hygger sig foran skærmen. Enten ved mobiltelefonen, tabletten eller computeren. Og tiden går jo bare så godt. Tænker mange. Det gør ungerne. Og det gør forældrene sikkert også. Men har du talt med dit barn om online sikkerhed i dag?
Det er det spørgsmål som mange stiller sig selv i denne tid. Det gør Dansk Kabel TV blandt andre. Det gør de i en meget relevant pressemeddelelse, hvor de gerne sætter lidt mere fokus på børns og unges brug af internettet generelt. Det er nemlig ikke ufarligt at opholde sig på nettet, særligt ikke hvis man ikke tænker sig grundigt om, når man sidder ved skærmen.
Digitale trusler, mobning, identitetstyveri, offentliggørelse af billeder og mistænkelige kontakter fra fremmede. Jo, der er nok af faremomenter derude, så det er vigtigt at vi som voksne hele tiden har interesse for, hvad vores børn foretager sig på nettet. Det skal jo gerne fortsætte med at være sjovt at opholde sig dér, så Dansk Kabel TV har nogle råd, som vi skynder os at bringe videre.
Spil online sammen emd børnene
Spil online sammen med dine børn. Det er slet ikke så tosset endda, og du opdager, hvad der foregår, når ungerne fordyber sig i spil online. Snak om de ting, der sker mens I spiller, men pas på: måske bliver du grebet af universet …
Drøft blandt andet de ting, som kan udgøre en fare. Du skal naturligvis ikke skræmme børnene, men blot gøre opmærksom på hvad der kan gå galt og hvad de kan gøre for at slippe ud af det. Tag ikke imod slik fra en fremmed person!
Er det for eksempel nødvendigt at have chat funktionen slået til? Kan spillet gennemføres uden påvirkninger udefra via chat?
Dæk kameraer til
Hvis børnene sidder ved et apparat med indbygget kamera, er det værd at overveje at dække kameraet til. Hackere kan nemlig installere software, der gør at de har adgang til kamerafunktionen. Placer et klistermærke over kameralinsen. Så er der lukket!
Børnene skal ikke låne dit kreditkort, for pludselig har de brugt det steder, hvor kreditkort helst ikke skal bruges. Det samme gælder naturligvis også for din personlige NemID. Behold de ting i din voksenlomme.
Adgangskoder er ikke det rene pjat, så tag en snak med børnene om de passwords, som de anvender. Man skal naturligvis heller ikke dele logins med andre, og så skal ungerne lige huske at logge ud, når de er på offentlige computere på fx skole eller bibliotek.
Tal ordentligt
Børn har også tit lyst til at dele ting med hinanden, så snup en snak med børnene om, hvad der skal deles og hvad der ikke skal deles. Dette gælder naturligvis både filer og mapper samt indhold på de sociale medier.
Børnene skal også lære at man taler ordentligt til hinanden, når man er på internettet. Selv om man ikke kan se de andre, svarer online tilstedeværelse næsten til at stå ansigt til ansigt i skolegården. En god tone skal bare sidde lige i skabet.
Som voksen er det også dit ansvar at der er installeret antivirus og andre sikkerhedsprogrammer på apparaterne. Online sikkerhed er et emne, der vil være aktuelt fra nu og så ellers fremefter. Som voksen er det dit ansvar, at du lærer dine børn om de ting, der foregår på internettet. Tag emnet seriøst!