Tordenvejr og telefoni

Tordenvejr og telefoni

Tordenvejr er på vej ind over Danmark, og når vi har lumret et stykke tid, trækker det ofte op til grumme tordenvejr. I mange år har der været grufulde vandrerhistorier om den farlige cocktail imellem tordenvejr og telefoni eller telefonsamtaler. TDC har skrevet en række udsagn op, som handler om at tale telefon i tordenvejr.

Myte 1: Man må ikke tale i fastnet-telefon i tordenvejr
Det er ikke korrekt. Dette gjaldt kun i ”gamle dage”, hvor telefonnettet bestod af luftledninger. I dag er alle telefonkabler trukket under jorden. Hvis et lyn slår ned i telefonnettet, vil det oftest ”blot” resultere i ødelagte kabler. Kun sjældent kan et lynnedslag sende elektriske ladninger gennem telefonnettets kobberledninger og ad den vej helt ud til den enkelte husstand. Hvis ens telefon eller internet samtidig er forbundet til el-nettet – typisk gennem en router – er der risiko for materielle ødelæggelser.
Decideret personskade er meget lidt sandsynligt.
 
Myte 2: Man må ikke tale i mobiltelefon i tordenvejr
Det passer heller ikke. Der er nemlig ingen fysisk kontakt mellem den samtalende person og selve mobilnettet. Risikoen for at blive ramt af et lyn er den samme, uanset om man taler i mobiltelefon eller ej.

Myte 3: Man må ikke være på internettet i tordenvejr.
Risikoen er den samme som ved fastnettelefoni, altså meget lav. Der skal være forbindelse til både elnettet og telefonnettet på samme tid, før der er en reel risiko, og TDC har endnu ikke oplevet personskade på folk, der surfede på nettet, mens det tordnede løs udenfor.
Materielle ødelæggelser er relativt sjældne. Når det sker, er det typisk routeren, der brænder sammen. Skader på pc’er er yderst sjældne.
 
TDC anbefaler:
Ved tordenvejr skal man generelt undlade at røre ved elektrisk ledende genstande. Dette kan for eksempel være ledninger, rørføringer, genstande af metal eller apparater, der fysisk er forbundet til el- eller telefonnettet.

Risikoen for ødelæggelser er størst for apparater, der både er tilsluttet el-nettet og telenettet. For at sikre sig 100 pct. foreslår TDC, at man evt. tager disse apparaters stik ud af væggen på, hvis de ikke skal bruges i længere tid.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.