Vi er mange som sidder og nørder ved skærmen dag efter dag efter dag. Somme tider får vi brug for at tage et billede af det skærmbillede, som vi sidder overfor. Det kan være at supporten hos din netbank har brug for at se hvad der er foregået på din skærm, eller du har måske svært ved at forklare din nevø, hvordan indstillingerne for din printer er sat op.
Derfor er det en god ide med et lille program, der kan tage et billede af skærmbilledet. I Windows kan du brug det program, der hedder Klippeværktøj. Det er et lille og meget simpelt program, som udfylder sin rolle på glimrende vis. Jeg skal indrømme, at jeg ikke bruger programmet særligt meget, idet der er bedre alternativer, men da Klippeværktøj er til de flestes disposition via Windows, fik jeg lyst til lige at nævne programmet herinde.
Fire tilstande
I min optik starter man Klippeværktøj op nemt og hurtigt: tryk på din Windows-tast på tastaturet og skriv ”klip”. Straks vil du se at Klippeværktøjet titter frem, så tryk på programmet. Snart er du klar til at tage et billede af skærmbilledet.
Du kan bruge Klippeværktøjet i 4 forskellige tilstande:
- Frihånd
- Rektangulært
- Vindue
- Fuldskærm
Og det er jo meget praktisk. Hvis du lige har lyst til at ”tegne” et udsnit af din skærm, kan du gøre det evd hjælp af frihåndsklippet. Det er ikke helt nemt, og dit skærmbillede kommer hurtigt til at se ”hakket ud”. Den rektangulære metode er min favorit. Her trækker du ganske enkelt et firkantet område med musen, og når du slipper, har du genereret et fint firkantet uddrag af din skærm.
Vælger du den metode, der hedder Vindue, kan du tage et screenshot af det aktive vindue eller af en aktiv statuslinje i Windows. Og vælger du fuld skærm, så ja … Så får du et foto af hele din computerskærm. Herefter skal du blot gemme dit skærmbillede, hvilket gøres via Filer-menuen. Bemærk at Klippeværktøj kun giver mulighed for at gemme i png-format.
Ekstra finesser i Klippeværktøj
Bemærk i øvrigt den lille finesse, der hedder forsinkelse. Her kan du angive at Klippeværktøj lige skal vente x antal sekunder, inden det går i gang med at tage et screenshot af det valgte. Det kan for eksempel være en fordel, hvis du lige skal klikke et bestemt sted, inden der skal tages et skærmbillede.
Derudover kan du foretage små ekstratiltag på dit screenshot. Du kan for eksempel tegne på dit skærmbillede med en overstregningstusch – sådan en du kender fra din studietid, hvor du markerer bestemte tekststykker med en gul eller grøn tusch. Du kan også tegne på dit skærmbillede med en pen i forskellige farver. Skal du i gang med en større redigering af dit screenshot, kan du via et klik på Paint-knappen overføre dit skærmbillede til programmet Paint.