Støt din lokale butik

Støt din lokale butik

Vi ved det vist alle sammen: e-handel forårsager mange gode, men også dårlige ting. En af disse er de fysiske butikkers død i byerne. En gåtur igennem byen vidner om tomme lokaler, hvor der engang lå butikker, som solgte fysiske varer. I dag er lokalerne tomme, og somme tider vidner brunt lokumspapir i vinduet om butiksdød.

Der er ingen tvivl om, at vi handler meget mere på nettet, når vi har brug for en vare. Tøj, smykker, elektronisk udstyr og meget mere. Vi surfer ind på nettet, sammenligner produkter og priser og betaler online ved tastaturet. En eller tre dage senere kommer pakkeposten med varen. Nemt, hurtigt og ofte billigt.

Her i familien er vi kede af butiksdøden. Vi forsøger så vidt muligt at støtte de lokale erhvervsdrivende, og diverse gaver og investeringer foretages langt hen ad vejen lokalt. Ikke dermed sagt at vi er totalt hellige, for vi handler da også ting og sager på internettet, men så vidt muligt kun, når det giver god mening med henblik på udvalg eller pengepung.

Forsvar for e-handel

Nu forsøger en e-shop at forsvare e-handlen, og det forstår man da også godt. Han hedder Ole Pedersen og er indehaver af webshoppen Hennetec.dk. Det er jo Oles levebrød, der er på dagsordenen. Hans påstand er at e-handlen er godt for os, der bor i Udkantsdanmark, og det kan han da også have en pointe i. I en pressemeddelelse skriver han blandt andet:

– Men med e-handel sidestilles landmanden i Ringkøbing nu med beboeren på Nørrebro og giver landmanden adgang til nicheprodukter, som hidtil har været meget svært at fremskaffe. På Nørrebro – som i storbyer generelt – er man vant til specialbutikker med et stort og bredt udvalg af varer.

Ole forsvarer altså e-handlen med at det hjælper danskere i alle kringlede kroge at skaffe specialvarer hjem til matriklen. Det er svært at modsige Ole, og det er da også et af de argumenter jeg selv bruger, hvis folk spørger, hvorfor jeg har købt en bestemt vare på internettet. Ideen med dette indlæg er da heller ikke at modsige Ole på dette argument.

Handl lokalt

Ideen går på, at jeg stadighed gerne vil tale for, at vi danskere køber så lokalt som overhovedet muligt. Sat på kanten ser man konsekvensen igen og igen, når små købmænd og Brugser lukker i små lokalsamfund, fordi familier er begyndt at handle ind i discount-butikker i den nærmeste større provinsby. Lukker den lille lokale købmand, er byen også slemt på vej til at lukke og slukke.

Men tilbage til Ole. Jeg forstår sagtens manden, når han taler for at handle på nettet. Det er nemt, man kan gøre det 24/7 døgnet rundt, og man får serveret utallige muligheder på skærmen. Er du på udkig efter et bestemt produkt, kan du google en masse informationer om produktet, og du kan gå ind og sammenligne priser og derved købe produktet til en fornuftig pris.

Leveringen er også sat på speed, idet du ”risikerer” at modtage produktet dagen efter du har bestilt og betalt for varen på internettet. Mange webshops afsender faktisk produktet samme dag, hvis det er på lager og du har bestilt inden klokken 16. Så jeg er helt med på webshops lyksaligheder. Jeg forsøger blot at tale til vores fornuft, som gerne skulle række ud i fremtiden.

Forebyg den lokale butiksdød

Bliver vi ved med at bestille og betale for vare på internettet, går det ud over den lokale fysiske butik i gågaden, og hvis han/hun ikke sælger sine varer til lokalbefolkningen, truer lukning af butik. Jeg postulerer at det vel er de færreste af os, som er interesserede i at se lukkede og døde butikker i gågaden.

Derfor vil jeg gerne atter en gang slå et slag for, at du støtter din lokale butik næste gang du skal have et produkt. Gå ned og få gode tips og tricks til produktet, mærk det i hånden, tag det med hjem og få det byttet, hvis du fortryder. Men betal for det nede i byen. På den måde er du med til at bevare et aktivt butiksliv i din by.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.