SSD – virker det?

SSD – virker det?

Min stationære pc har efterhånden 3-4 år på bagen. Det er en Packard Bell, som var veludrustet, da jeg købte den, men som de fleste ved er 3-4 år gammel teknologisk stads ikke meget værd. Hele tiden udvikles der nyt hardware, og hvad der var hurtigt og smart i går, kan være forældet i dag. Nuvel, jeg er stadig glad for min stationære computer med Windows 7. Den er ganske vist begyndt at sige mærkelige lyde ved opstarten, men en genstart gør at den næsten spinder som en mis. Hef bemærker desværre også, at den er blevet langsommere med tiden, og det er jo helt normalt for Windows computere. Hvad kan man så stille op?

Jo, man kan installere noget mere RAM i computeren. Det er faktisk en metode, som jeg varmt anbefaler, hvis computeren ikke er alt for gammel. Prøv at fordoble det nuværende RAM-lager, hvis det er muligt. Så vil du ganske sandsynligt opleve en hurtigere computer. Du kan selvfølgelig også rydde lidt op på harddisken. Slet overflødige filer og programmer og tjek efter hvilke ting, der starter op når du tænder pc’en. Du får stor hjælp i det gratis program CCleaner, som er en effektiv rengøringsmand. Du kan med fordel lade CCleaner tjekke din registreringsdatabase for at se, om du har nogle elementer, som med fordel kan fjernes. Du kan også proppe en anden processor i maskinen, men så bliver sagen straks noget mere speget. Og endelig kan du forsøge at skifte harddisken ud med en anden. Det er netop den manøvre jeg er ude i.

I min maskine ligger en harddisk på 1 TB (terabyte). Der er således masser af plads til dit og dat, og der er tale om en standard harddisk, som har en arbejdshastighed på 7200 omdrejninger i minuttet. Og faktisk er jeg udmærket tilfreds med min nuværende konfiguration. Computeren virker som sagt rimeligt upåklageligt, og hvis den begynder at larme eller fejle, klarer en genstart ofte situationen. Nu er jeg imidlertid nået til den konklusion, at den ikke går længere. Der skal ske noget. Computerens opstartstid er i øjeblikket rundt regnet 60-90 sekunder fra at computeren er startet til den er helt klar til at tage imod ordrer fra mig. Jeg har ikke siddet med et stopur, men det skal jeg nok gøre, når jeg i en opfølgning vil fortælle, hvordan eventyret med opgradering af harddisk forløb.

I disse dage går jeg og venter på, at Postmand Per skal levere en lille pakke til mig. Jeg har bestilt en SSD (Solid State Drive) og jeg forventer naturligvis, at den gør min pc markant hurtigere. En SSD har ikke mekaniske dele, og den støjer hermed mindre end en gennemsnitsharddisk. Strømforbruget skulle også være mindre, men det er især diskens hurtighed jeg finder interessant. Så nu går dagene altså med at spejde efter små pakker i indkørslen.

Jeg har bestilt en Adata SSD på 256 GB. Det er en harddisk, som får gode anmeldelser rundt omkring på nettet, og den ligger til en pris lige under 1400 kroner. Det er jo stadig ret mange penge for en harddisk, når man kan få en ganske almindelig konventionel harddisk til under 500 kroner med et lager der er mange gange større end SSD’en fra Adata. Som sagt handler det for mig om at få gjort min computer hurtigere, så nu tager jeg chancen med en SSD fra Adata.

Har du erfaringer med SSD, som du vil dele ud af?

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.