Sprøde fredagslinks – til øret

Sprøde fredagslinks – til øret

Af Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér, www.syntaktisk.dk

Jeg bruger jo en del tid på podcasts, så her et par anbefalinger for enhver smag, ganske vist engelsksprogede. Først lidt musik, så andre genrer:

www.ratholeradio.org: Dan Lynch udkommer hver 14. dag med Rathole Radio, et musikprogram med forskellige genrer som rap, punk, rock, electro og andet, fortrinsvist Creative Commons og Public Domain-musik. På grund af hans fokus finder man megen god musik, som man ikke ellers ville have hørt, og hans baggrund som lydtekniker og musiker giver et program af høj kvalitet. Dan optager i øvrigt programmet live med et åbent chatrum, hvor man kan diskutere musikken med ham og de andre lyttere.

http://allthecoolparts.blogspot.com: Måske ikke det mest oplagte navn – All The Cool Parts er en podcast med diskussion af moderne optagelser af klassisk musik. Værten Anthony Lanman er musikprofessionel og meget engageret – og selv om man som lytter ikke har det store tekniske kendskab, kan man alligevel få noget ud af det. På det seneste har han postet en del videoer, men går man tilbage til 23. december og bagud, kan man finde optagelserne. Episoderne kan hentes ved sidens RSS-feed (http://feeds.feedburner.com/AllTheCoolParts).

www.radiolab.org: WNYC Radiolab er en meget fascinerende videnskabelig radioserie, hvor man tager temaer op og diskuterer forskning, der er sket omkring dem. Hvordan vor verdensopfattelse påvirkes af vore ord, hvordan hjernen kortlægger genstandene omkring os, hvordan fugle kan navigere tilsyneladende uden nogle værktøjer, hvordan man biologisk kan forklare, at mennesker udsætter sig selv for risiko for at redde andre – det er få af de spørgsmål, der er blevet vendt i Radiolab. Programmet er en underholdende præsentation af videnskabelige resultater.

www.dancarlin.com/disp.php/cs: Dan Carlin’s Common Sense er et radioprogram, hvor journalisten Dan Carlin kommenterer på nyheder, der er oppe i tiden. Det kan være en anelse USA-orienteret, men temaerne er oftest gangbare overalt, såsom hvilke krav man kan stille til politikeres støtte, reaktionen på Wikileaks, forhold i Mellemøsten og lignende. Han er begavet, velformuleret, velorienteret og humoristisk.

www.podiobooks.com: Podiobooks er en hjemmeside, hvor forfattere kan stille deres bøger til rådighed som lydbøger. Udvalget er bredt – nogle er nybegyndere, nogle er veletablerede, og enkelte – som Scott Sigler – har haft succes med at anvende platformen til at få udgivelseskontrakter, der førte til bestsellerudgivelser. Her finder man thrillere, sci-fi, gysere, fantasy, steampunk – og gerne genrekombinationer; man er ikke så begrænset af form. Begrebet Podiobooks er inspireret af podcasts – det betyder, at bøgerne udgives i kapitler lidt efter lidt, som man så kan følge med i.

www.librivox.org: LibriVox er en pendant til Podiobooks, men med klassikere. De bøger, man finder her, er ældre litteratur, som det har været muligt at bruge, fordi den ikke længere er underlagt copyright-begrænsninger. Man kan finde et imponerende udvalg af klassikere indtalt, også nogle på dansk. Selve teksterne kan oftest findes på Gutenberg.org.

[Kunne du tænke dig at blive gæstefredagslinker? Send Allan en besked]

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.