Spar masser af penge

Spar masser af penge

Ved at bruge nogle få, men gode råd, sparer familien masser af penge i strøm. Start på din computer.

Der er fokus på strømmen i disse tider. Elsparerådet og Forbrugernævnet er blot et par af mange instanser, som gentagne gange forsøger at overbevise forbrugerne om, at der er mange penge at spare samt miljømæssige fordele ved at skrue ned for elforbruget. Det gælder blandt andet i husholdningen, hvor adskillige apparater dagligt snurrer derudad i takt med elmåleren. Rundt omkring i de danske hjem er der masser af elektriske apparaturer, som står og bruger unødig strøm – også på de små hjemmekontorer. Her får læserne en række gode råd, som medfører lavere strømforbrug, mindre elregninger og dermed flere penge på budgetkontoen.

Pas på de klodsede stationære
Det falder for det første sikkert i dårlig jord hos mange, når jeg råder folk til at skifte den gamle pc ud med en nyere en af slagsen. Dermed er undskyldningen i top for de læsere, som længe har ønsket sig en nyere computer. Men den er altså god nok. Ved at skifte en gammel computer og skærm ud med tidssvarende ditto, er der masser af kroner at hente årligt. Elsparefonden har udfærdiget lister over en række producenters pcer og skærmes elforbrug, og her er der helt op til 1.400 kroner at spare årligt, hvis man sammenligner den dyreste og billigste løsning.

Det er ligeledes en glimrende ide at anskaffe sig bærbare pcer, hvis man ønsker at spare på strømmen, idet de bruger langt mindre el, end de store og ofte klodsede stationære maskiner. En ældre stationær pc risikerer at bruge for op til 1.465 kroner om året, mens en nutidig bærbar maskine bruger for blot 35 kroner om året. Det skal understreges, at man også sagtens finder stationære computere med et lavt elforbrug, men det kan være svært at hitte rede på disse computeres forbrug. Her råder jeg læserne til at spørge it-forhandlerne om forbrugstal for de enkelte computere.

Køb en elspareskinne
En anden genial løsning med henblik på at spare penge på strøm, er elspareskinnen. Sådan en dims koster i omegnen af 50-100 kroner, men så er den også parat til at hjælpe dig til en lavere elregning. Elspareskinnen ligner en ganske almindelig stikdåse med plads til x antal elstik. Her tilslutter du nu computer, skærm, printer, modem, scanner og andre elektriske apparater, der hører til computerarbejde. Når du afslutter dit job ved computeren og slukker den på almindelig vis, sørger elspareskinnen for at slukke andre apparater, der er tilsluttet skinnen. Det betyder at de apparater, som står og bruger stand-bystrøm slukkes helt og aldeles. Selv om mange anser stand-bystrøm – altså den strøm, der sørger for at for eksempel tv og radio kan tændes direkte på fjernbetjeningen – for at forbruge minimale kilowattimer om året, så er der penge at spare ved at få slukket disse strømslugere.

Generelt bør man også slukke for computeren, hvis man ikke skal bruge den inden for nogle minutter. En pc, som står tændt i timevis uden at blive brugt, er ressourcespild af format, og moderne computere tager ikke skade af at blive tændt og slukket nogle gange i løbet af en dag. Det er ligeledes en god ide at indstille computeren således, at den går i dvale hvis den ikke bliver benyttet i x antal minutter.

Og husk så, at hver gang du sparer penge i el, er du venlig ved miljøet.

Spar penge – gode links
Hvis du vil vide mere om økonomiske fordele ved at spare strøm ved computeren, er der her et par links, som måske vækker din interesse.

www.elsparefonden.dk: Elsparefondens formål er at sikre elbesparelser i hele Danmark

www.forbrug.dk: Forbrugerstyrelsens hjemmeside, blandt andet med elspareråd

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.