Sony Reader: læs elektroniske bøger

Sony Reader: læs elektroniske bøger

Verdens ældste bog er dateret tilbage til 868 hvor kinesiske folk fandt ud af at trykke en bog. Siden er der sket mange ting på dette område, hvor især Gutenbergs bibel fra 1455 skrev sig ind i de kommende historiebøger. Gutenbergs bibel blev trykt i cirka 200 eksemplarer, og dette var den børste bog i verden, som blev masseproduceret maskinelt. Det første bogtrykkeri i Danmark blev placeret i Odense i 1482, og siden er der naturligvis sket rigtigt meget på dette felt. I de seneste mange år har man oplevet at rigtigt mange trykkerier har drejet nøglen, og fremover vil det måske blive bogbutikkerne, som vælger at lukke og slukke. De elektroniske bøger er nemlig på vej ind over landet. Og det går stærkt.

Personligt har jeg lidt svært ved at blive fanget af en roman, måske med undtagelse i mine ferier, hvor jeg ofte nyder at læse en god spændingsroman. I hverdagen bliver det ikke til så meget læseri – vel egentlig på grund af tidsmangel. Måske ændrer det sig. I al fald vil teknikken omkring læsning rykke rundt på mange menneskers opfattelse af hyggen ved at læse en bog. Den gamle romantiske forestilling om læsning i lænestolen foran kaminen er ved at uddø. I stedet hiver vi en Sony Reader frem og henter den bog frem på skærmen, som vi læste i for nyligt. Sony Reader husker jo selv, hvor vi kom til. Ingen æselører her!

Tændes og slukkes automatisk

Sony Reader er en let og tynd lille størrelse med en skærm på 6 tommer. Den har en skærmopløsning på 758 x 1024 pixels og er produceret i en grålig nuance, så teksterne i bøgerne fremstår letlæselige og tydelige. Ikke nogen farvekavalkade her! Sony Reader vejer desuden blot 200 gram, så man dermed slipper for trætte overarme efter flere timers læsning. Det integrerede cover er ganske smart. Dels beskytter coveret readeren og dels går readeren på vågeblus, når coveret lægges over skærmen. Dermed er man fri for at lede efter tænd- og slukknapper, idet readeren er klar med det samme, når coveret atter fjernes fra readerens skærm. Ganske som mange kender det fra iPad.

Når du har gang i readeren, blader du fra side til side ved at stryge fingrene fra højre mod venstre. Denne indstilling kan man ændre på i opsætningerne, men højre mod venstre er nok den mest almindelige indstilling. Hvis du bliver træt af fingerbevægelserne, kan du også benytte de indbyggede fysiske knapper til at hoppe fra side til side. Skulle der sidde læsere, som tvivler på at de kan vænne sig til denne måde at navigere rundt i en bog på, kan jeg oplyse at det gik ganske let for mig samt de gæster vi havde i huset, som naturligvis lige måtte se den lille Sony Reader an. Nogen foretrak små bogstaver på skærmen, mens andre gerne ville forstørre bogstaverne en anelse for at slippe for at anstrenge øjnene ved læsning.

Lynopladning på 3 minutter

Når Sony Reader er fuldt opladet, har du batteridrift til lang, lang tid, faktisk i op til 2 måneder. Skulle readeren begynde at tabe pusten på batterisiden, kan en lynopladning på 3 minutter faktisk sikre dig læsning på op til 600 sider. Det er klart at hvis du begynder at bruge readerens indbyggede browser, vil den sluge lidt ekstra strøm, men det er da smart at man lige kan Google forfatter eller titel på en bestemt bog, hvis man altså har trådløst internet til rådighed. Af de lidt mere kinky faciliteter på Sony Reader kan nævnes Facebook-delen, så du hurtigt kan poste citater på din væg eller Evernote-delen, så du kan tage personlige notater. Faktisk ret smart!

Hvorfor investere i sådan en sag her? Tjo, hvis du skal på 4 ugers sommerferie, og du er en rigtig læsehest, ved du sikkert godt, at bøger vejer til i kufferten. Med en Sony Reader har du bøger nok til hele ferien, og de vejer til sammen 200 gram! Der skulle være plads til 1.200 e-bøger i Sony Reader, og hvis du har behov for flere bøger, kan du udvide hukommelsen i readeren via MicroSD kort. Du skal i øvrigt forbinde denne Sony Reader til din computer via micro USB. Du kan altså købe eller låne de elektroniske ePub bøger via shops eller biblioteker, og når disse er downloadet til computerens harddisk, overføres de smertefrit til Sony Reader, hvor de efterfølgende automatisk registreres og listes op på readerens såkaldte boghylde. Sony Reader kan kapere så spændende formater som ePub, pdf og txt samt naturligvis eBooks som ofte er DRM beskyttet, så disse ikke sådan bare kan kopieres.

Desværre ikke på dansk

Bemærk at opsætning og menuer ikke findes på dansk. Jeg valgte en engelsk opsætning, hvilket gik helt fint, men denne detalje kan være en irriterende forhindring for folk, som ikke har det alt for let med fremmedsprog. Tastaturet mangler også de 3 danske karakterer æ,ø og å, men det går nu helt fint til trods for disse manglende bogstaver. Sony Reader er bestemt et apparat, som jeg vil overveje den dag, hvor jeg atter vil kaste mig over bogkunsten. Jeg synes det er smart med en let gadget, der kan indeholde så mange bøger, og den er let og handy at have i inderlommen – også hvis man ynder at læse i S-toget på vej til og fra arbejde. Prisen siger 1.200 kroner, og dertil skal naturligvis lægges prisen på de bøger man køber. Du kan også låne bøger gratis fra biblioteket via eReolen.dk.

www.sony.dk/hub/e-bogslaeser

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.