Den eksponentielle udvikling af telefonernes kapacitet, dræber nogle virksomheder og tvinger andre til at følge trop.
I 1965 sagde George Moore, medstifter af Intel, i et interview med Electronics Magazine, at kapaciteten i et lukket, integreret kredsløb fordobles hver 18. måned, og derved vokser eksponentielt. Dette, der senere blev døbt Moores Lov, har vist sig at holde nogenlunde stik de sidste 40 år, selvom eksperter anslår, at teorien kun vil være gældende i få år endnu, før den erklæres død.
Konstant udvikling
Hvad fremtiden vil bringe, kan vi ikke vide os sikre på, men når vi tænker tilbage på, hvor langt vi er nået med for eksempel mobilteknologi, og det faktisk kun var omkring årtusindeskiftet, at Nokia 3210 var populær. Dengang fordrev vi alle tiden med at spille Snake, mens vi ventede på bussen, fremfor Facebook. Det er svært at forestille sig en tid uden sin iPhone, og det er faktisk 9 år siden, at den første af slagsen så dagens lys.
Mulighederne bliver større og større og virksomhederne udvikler konstant nye tiltag, der går i spænd med vores konstante brug af smartphones. Klippekortet er røget på pension og erstattet af mobilbilletter og rejsekort, og med smarte apps som Whatsapp og Skype, kan du undgå tårnhøje priser, når du skal foretage et udlandsopkald.
Teleselskaber igennem nye tider
Hvor nogle virksomheder må bukke under for den teknologiske revolution (farvel, Blockbuster!), er andre begyndt at tænke ud af boksen for at beholde kundernes loyalitet. Ironisk nok, er teleselskaberne nogle af dem, der er ramt hårdest. Det er ikke mere end få år siden, at en sms kostede 25 øre at sende, hvorimod der nu stort set er gratis-sms pakker med i alle abonnementer.
Det får teleselskaber til at lokke nye kunder til på andre måder – nemlig ved hjælp af de funktioner, der allerede findes på din smartphone. Nye mobilselskaber som Plenti er allerede begyndt at udnytte smartphonens mange funktioner ved at tilbyde et stort udvalg af onlinetjenester i deres abonnementer. For knap 200 kroner kan du udover fri data, sms og tale, få adgang til over 70 ugeblade og magasiner, fra Euroman og Gastro til Se&Hør. Derudover giver abonnementet dig også digital adgang til Ekstra Bladet og BT, samt et katalog på 43.000 lyd- og e-bøger og gratis adgang til Tivoli i København.
De høje priser dengang gjorde, at selv et mindre lukrativt taleabonnement ville koste meget mere end de 200 som det gør i dag, og det er endda eksklusiv de ekstra tjenester, man får i et abonnement, som f.eks. det man får hos Plenti.
Hvad nu?
Vi er stadig kun nået til den sjette generation af iPhones, og allerede nu virker den første som et neandertalerfund. Dengang havde telefonen et sølle 2 megapixel kamera, hvor den nyeste iPhone har et kamera med 12 megapixel. Kapaciteten var dengang på 128mb og er i dag blevet 1000 gange bedre. Den største version af iPhone 6s har nemlig en lagringsplads på 128gb, så det bliver spændende at følge udviklingen de kommende år, og se, om virksomhederne følger med.
Ps. Stamlæseren vil vide, at jeg er stor tilhænger af Googles Nexus-serie, som er baseret på Android.