Sikkerhed på dit trådløse netværk

Sikkerhed på dit trådløse netværk

Oven på en dejlig sommerferie skal der lyde en hyldest til sikkerheden på dit trådløse netværk hjemme i huset eller lejligheden. Hvor er det skønt at vide, at du og mange andre har helt styr på den vigtige sikkerhed, når det handler om trådløst netværk. Uden sikkerhed kan banditter og andre snyltere misbruge din trådløse internetopkobling, og da det er helt gratis at indstille en smule sikkerhed, er det glædeligt at du og mange andre har tingene i orden. Men hvordan med de personer, som endnu ikke har skruet op for sikkerheden? Kan de hjælpes?

Naturligvis kan de det. Et sikkert trådløst netværk kræver såmænd ingen ingeniøruddannelse, og de fleste kan – måske med lidt hjælp fra naboen eller legekammeraten – sagtens sikre hjemmets trådløse internetsignal. Vi anviser nogle få tips, som på gratis vis hjælper dig videre til et mere sikkert sted for internetsignaler.

Har du sikret dit trådløse internet?

Det er et spørgsmål mange stiller sig selv, fordi de ganske enkelt ikke er klar over, om nogen har gjort det sikkert for dem. Spørgsmålet kan besvares relativt enkelt: skal vennerne anvende en kode for at komme på nettet, når de besøger dig? Hvis ikke, er dit trådløse internet ikke sikret.

Hvilken type sikkerhed skal du bruge?

Hvis ikke netværket er sikret, finder du hurtigt ud af, at der er forskellige metoder, når en form for sikkerhed skal lægges på. Du rammer så spændende udtryk som WEP, WPA og WPA2. WEP er den ældste og vel også mest usikre metode, mens WPA2 anses for at være den bedste. For at indstille sikkerheden til WPA2 må du ind i din trådløse routers opsætning, og her må du ty til en brugermanual for at finde ud af hvordan du kommer derind. Google kan med garanti også hjælpe dig.

Det stærke password

Når du så skal til at finde på et opfindsomt og stærkt password, er der nogle ting du skal have med i overvejelserne. Undlad de sædvanlige med fornavne, efternavne, kælenavne, telefonnumre, 1234 og så videre. Find på et stærkt password, der både indeholder små og store bogstaver, tal og specialtegn. Skriv det eventuelt ned på et stykke papir, som du lægger i køkkenskuffen. Det skal du jo alligevel bruge, når gæster kommer på besøg. Husk at du også lige bør ændre det såkaldte SSID, som er en slags navn for dit trådløse netværk. Undlad at kalde det et genkendeligt navn, for så kan naboer hurtigt finde ud af, hvem der ejer netværket.

Er den trådløse router åben?

Når du får adgang til den trådløse router, sker det formentlig via et almindeligt kendt brugernavn og password. De fleste trådløse routere har standard navne og adgangskoder, og dette bør du ændre i dit tilfælde, for ellers er det bidende let at logge sig ind på din trådløse router og muntre sig.

Som sagt: det er en god ting at få styr på sikkerheden på dit trådløse netværk. Hvis du synes opgaven er uoverskuelig, så få en god ven til at hjælpe dig.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.