
Ransomware! Vær opmærksom! Det er alvor, dette her! Ransomware er nemlig en af de nyere trusler på nettet, som der er al mulig grund til at være på vagt overfor. Ellers risikerer du at miste dine filer og mapper på din computer – og du får det kun tilbage ved at betale banditter.
Lad os se hvad ransomware egentlig er. Ransomware er en form for ondsindet software, som smugles ind på din computer. Og det kan nemt ske. Blot ved at klikke på et uskyldigt udseende link, risikerer du at alle filer på harddisken pludselig krypteres, så du ikke kan åbne dem. Krypteringen er så svær at knække, at du er afhængig af en bestemt ”nøgle” for at åbne dine filer og mapper. Og denne nøgle er der kun én i verden, der kan hjælpe dig med: banditten.
CryptoLocker er blot ét eksempel på ransomware, og er du først ramt af CryptoLocker, så forbered dig på at du skal op med pengepungen, hvis du ønsker at få dine filer og mapper tilbage i godstand. Men hvordan pokker undgår du at blive bondefanget af slemme banditter, som udelukkende er interesseret i dine penge?
Backup
Inden jeg giver dig gode råd imod ransomware, vil jeg gerne slå et slag for, at du tager en backup af dine filer og mapper. Du kan altså sagtens rammes om et øjeblik – og så er det måske for sent. Altså: tag nu den backup. Brug Google Drev, Dropbox, Amazon, en ekstern harddisk eller noget helt femte Bare du hiver den sikkerhedskopi hjem.
Installer Malwarebyte’s Anti-Ransomware
Malwarebytes står bag et af de bedste sikkerhedsprogrammer. Dette program hedder Anti_Malware, og nu er Malwarebyte’s ude med et nyt godt stykke software, som ganske vist stadig er i beta. Programmet er gratis og hedder Anti-Ransomware, og det kan du lige så godt installere med det samme. Se mere lige her.
Pas på vedhæftede filer og links
En af de smarte måder at snyde dig på, er at sende dig en mail, som ser ægte ud. I mailen er der et link, som du vanen tro ikke kan lade være med at klikke på. Haps! Så sidder du i saksen. Derfor: tænk dig grundigt om, inden du klikker på links og vedhæftede filer i e-mails.
Tjek afsenderen
Når du modtager en mail, som på overfladen ser ægte ud, så undersøg også afsenderens e-mailadresse. Jeg ved godt at mange banditter kan fuske på dette område, men oftest vil du kunne se at afsenderen bruger en mærkelig mailadresse.
Sluk routeren ved ransomware angreb
Hold programmerne opdateret
Og så lige for en god ordens skyld: sørg for at holde alle programmer på din computer opdateret. Enten kan du tjekke det selv, eller du kan bede gratisprogrammet Secunia PSI.
Sluk routeren
Hvis du alligevel ved et uheld kommer til at klikke på noget, du ikke skulle have klikket på, så spurt hen til din router og sluk for internetforbindelsen. Hellere for hurtigt end for langsomt. Ransomware er afhængig af din netforbindelse, så hvis du er hurtig på aftrækkeren, kan du måske nå at afværge den største ødelæggelse.
Tag en backup
Og for lige at stikke lidt ekstra til dig, så gentager jeg lige: tag nu en backup af dine filer med jævne mellemrum, så du har en god sikkerhedskopi liggende et trygt og godt sted. Jeg abonnerer på et online sky-system, hvor jeg en gang imellem synkroniserer mine filer, så de både ligger her lokalt på min computer og oppe i skyen.
Har du været ramt af ransomware? Del gerne din oplevelse i kommentarfeltet.
Nogle og fremtidige Ransomware har/vil “udviklet” sig til også at omfatte Netværksdrev og USB tilsluttede enheder, og sågar Cloude tjenester !
For at imødekomme dette problem, har jeg som beskyttelse af mine data, anskaffet mig et 2TB WD USB ekstern harddisk af typen My Passport ULTRA, som indeholder programmet WD Smartware, og Harddisken indeholder en “Krypteringschip” som samarbejder med denne Smartware, som kan ved aktivering kryptere hele indholdet, næsten uden svækkelse af ydelsen !
Den krypterede harddisk kan også bruges på andre PC’er, hvor den automatisk viser et “Virtuelt” drev med adgang til software, der kan låse op for disken, med brug af Password naturligvis.
Grunden til at jeg har iværksat dette er, at jeg formoder at både nuværende og fremtidige Ransomware, ikke kan få adgang til dette drev, hvis det ellers er “Låst”, men dvs at jeg kan låse op for adgang efter behov, og så ellers fysisk låse det igen, ved enten genstarte PC’en, eller udtage USB enheden.
PS: Hvis drevet er låst ! findes drevet ikke på PC’en, selv om den er fysisk tilsluttet !
Mvh
Bvester
Du er sårbar over for angreb, når drevet ikke er låst. Det er måske mere sikkert at tage backup dagligt af dine data. Tag både cloud backup og backup til ekstern hd
Jeg er efterhånden kommet dertil, at jeg ikke orker at lappe og lappe, hver gang en ny art trussel dukker op. Derfor har jeg taget sikkerhedseksperterne’s ord for, at satse på AV-suiter – de såkaldte internet security løsninger, som også findes i gratis versioner. De bedste suiter har et anti-ransomware modul, som kan indstilles forskelligt fra program til program.
Lige pt. er der meget stor rabat på Bitdefender Total Security 2016, som tilbyder et prisafslag på 77%. I gratis afdelingen af “suiter” kan 365 Internet Security anbefales. Vælger man Bitdefender’s løsning, da får man en effektiv password manager (inkl synkronisering) + en række værktøjer til brug ved rengøring og yderligere beskyttelse. Kirsebærret på toppen er, at man kan følge sin computer’s færden i tilfælde af, den forsvinder. Man kan tilmed låse eller slette data.
Det skal lige anføres, at ransomware beskyttelsen er lige i overkanten livlig, der er falske positiver, som enhver amatør kan gennemskue, da konceptet jo er relativt nyt.
Når man i dette tilfælde skulle vælge en betalingsløsning, da koster den det samme som 3 pakker cigaretter. Hvis det er for dyrt for at få den ekstra sikkerhed, er der måske god grund til at se på sine prioriteter en ekstra gang.
PS. Tak, til, Bent Vester, for at anbefale endnu mere sikkerhed, som jeg ikke var bekendt med. Det er smart, men som det også nævnes af, Steffen Ernst, da er backups yderst vigtige, og det kan ikke pointeres ofte nok. Vi ser det gang på gang i forum, at en bruger sidder med et forkrøblet styresystem – og intet backup. Den del bør man da få styr på, og det kan gøres med stor sikkerhed – ganske gratis. Hvis man vælger at gemme i skyen, så slipper man for at have en ekstern harddisk tilsluttet permanent.