Sådan surfer du sikkert på nettet

Sådan surfer du sikkert på nettet

Enhver computer, der er koblet på internettet, er potentielt i farezonen. Nettet svulmer med ærgerlige farer, og det er derfor af høj vigtighed, at mennesket med musen i hånden opfører sig ansvarsfuldt, når der surfes på internettet. Sikkerhedsfirmaet Panda udsender her en række tips til familierne, hvor man får gode råd til at surfe sikkert på nettet. Firmaet har delt rådene op i tre kategorier, nemlig til tre forskellige målgrupper: børn og teenagere, forældre samt seniorer.

Børn og teenagere
Chat kun med folk, som du er 100 procent sikker på, at du kender. Er du usikker, bør du standse din chat med det samme. Tag gerne en voksen med på råd – og gerne med det samme. Pas også på dine digitale billeder, videoklip og andre personlige ting og sager. Behold mailadresse, telefonnummer og den slags for dig selv, og læg det ikke på Facebook eller andre websites.
Pas på med at klikke på links i mails eller på Messenger. Overvej i stedet at indskrive dem manuelt i browserens adressefelt. Hvis du modtager spam, så slet skidtet uden at åbne det. Hvis et godt tilbud næsten er for godt til at være sandt, så er det det nok heller ikke!

Forældre
Når du handler på nettet og skal til at udfylde kreditkort informationer, bedes du tjekke at webadressen på betalingsdelen starter med https://. Dette er tegn på, at siden er sikker. Hjælp ligeledes dine børn og unge, når de er på nettet. Giv dem gode vaner og fortæl dem, at banditterne lurer på nettet – overalt! Hvis de oplever noget ubehageligt eller mystisk, bør de straks give dig eller en anden voksen besked herom. Tjek at antivirussen er opdateret, og hvis programmet også har en såkaldt forældrekontrol, er det fint.

Seniorer
Brug lidt krudt på at skabe gode adgangskoder og brug forskellige koder fra side til side – også selv om det er besværligt! Pas på mystiske mails, og ring gerne til banken, hvis de en dag beder dig om at logge på din konto. Det kan nemlig snildt være en fælde! Klik heller ikke på links i spammails. Slet disse mails uden at åbne dem. Tjek efter at dit antivirusprogram er opdateret.

På nedenstående hjemmeside får du mere info, og du kan se et par film, der hjælper dig tættere på en mere sikker surftur på internettet.

http://protectyourfamily.pandasecurity.com/dk/teenagers-protection

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.