Sådan sikrer du dig imod virusser

Sådan sikrer du dig imod virusser

Er der noget der kan gøre pc-livet surt, er det virusser. Computervirusser findes i mange forskellige afskygninger, og hvor mange af dem er relativt harmløse, er der også mange som virkelig skaber store irritationer hos computerbrugerne. Når man taler om virusser i computeren, er der oftest tale om små, stumper kode skrevet i simple programmer. Folk, som skaber virusserne, er typisk mænd med fast job, der keder sig i fritiden. Derfor udfordrer de sig selv ved at skrive koder, der er ødelæggende på forskellig vis. Disse koder sendes almindeligvis videre pr. e-mail eller ved at skjule dem på hjemmesider. Som almindelig pc-bruger er der god grund til at beskytte sig imod virusserne, idet de aldrig gør det sjovere at sidde ved computeren. Her får læserne en række tips til at beskytte sig imod de ødelæggende tingester.

Forældet software virker ikke
Først og fremmest er det direkte uansvarligt at sidde ved en internetcomputer uden antivirus. Antivirus er et program, som holder øje med de ting, der foregår på maskinen, og hvis man på en eller anden måde pludselig står over for en virus, er det antivirusprogrammets største pligt at råbe vagt i gevær, inden det er for sent. Masser af computere sælges i dag med antivirusprogrammer installeret, men desværre er det tit en kortvarig fornøjelse, fordi der ofte er tale om prøveversioner, og som efter 60-90 dage ikke længere kan opdateres. Et antivirusprogram, som ikke kan opdateres, er ikke meget bevendt, når det ikke kan finde tidens nyeste virusser. Derfor: få nu installeret et antivirusprogram, som du kan opdatere dagligt.

Det er desuden vigtigt at man aktiverer en firewall på computeren. En firewalls sørger dels for at holde hackerne ude og dels for at hindre programmer på computeren i at hoppe på nettet med fortrolige informationer om din gøren og laden på nettet. Man kan sige at en firewall er en slags ”vagtmand” der holder øje med den ind- og udgående trafik på din pc. Windows har indbygget firewall i deres nyeste styresystemer, og uden at skabe unødig panik vil jeg dog konstatere, at firewallen i Windows XP udelukkende tjekker trafikken ind i computeren. Den er altså god nok til at holde hackerne ude, mens den er knapt så anvendelig, når der skal holdes øje med programmer, der gerne vil sende oplysninger ”ud af huset”. Her kan man med rette overveje om man skal installere en alternativ firewall, som magter at observere både ind- og udgående trafik. Desuden bør man installere et program, der holder øje med spyware. Spyware findes også i mange forskellige afskygninger, men generelt er det noget rigtigt skidt at få ind på harddisken. Væk med det.

Er dit password sikkert?
Desuden er det yderst vigtigt at du opdaterer dine programmer på computeren. Windows er ikke 100 procent sikker, og derfor producerer Microsoft en række fejlrettelser til Windows, som man bør hente og installere. Dette gøres automatisk via Windows Update, som du finder under Alle programmer, når du klikker på Startknappen. Nu bruger du sikkert også mange andre programmer på computeren, og generelt er det en god ide at tjekke om det er kommet nye versioner eller opdateringer til disse programmer. Det er lidt af en kamp at finde ud af, om der er nyt til programmerne, men der er ofte hjælp at hente ved at klikke på Hjælpemenuen i programmet. Her er der muligvis mulighed for at tjekke efter opdateringer.

Hvordan ser det ud med sikkerheden, når det handler om passwords på diverse hjemmesider, homebanking med videre? Får du strikket nogen gode kodeord sammen, som er svært gennemskuelige? Folk, som er ude efter dine fortrolige oplysninger bruger intelligente programmer, som på ganske kort tid gennemskuer dit password, hvis det ikke er sat smart nok sammen. Det gode password består af både små og store bogstaver samt tal. Desuden er det en skidt ide at bruge det samme password til de tjenester som du bruger. Det er naturligvis dejligt og belejligt at du dermed blot skal huske ét password, men det er til gengæld surt show, hvis dette password blotlægges. Så har skurkene nemlig adgang til alle herlighederne. Opret forskellige passwords til forskellige formål.

På falderebet skal det endnu en gang pointeres, at det er risikofyldt og dumdristigt at dobbeltklikke på vedhæftede filer i e-mails fra personer, som du ikke kender. Sådanne filer indeholder sjældent noget brugbart, og et enkelt klik for meget kan i værste fald medføre mange sure timer.

Har du gode fif til bedre sikkerhed på pcen? Del dine tips og tricks med os andre herunder.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.