Sådan laver du en back-up

Sådan laver du en back-up

På et eller andet tidspunkt går din harddisk i stykker, så her lærer du hvordan du kan lave en sikkerhedskopi

Den norske elektronikbranche har netop foretaget en undersøgelse, der skulle fortælle om nordmændenes lyst, vilje eller mulighed for at lave back-up (sikkerhedskopier) af deres indhold på harddisken, og lidt nedslående er det under halvdelen af indbyggerne hos vores nordiske venner, som bekymrer sig om at tage sikkerhedskopier. Ifølge It-avisen.no er det blot 11 procent af de norske computerbrugere, som sikkerhedskopierer deres MP3-filer, og man kan med rette nogenlunde fastslå at de danske tal må ligge tæt op ad de norske. Hvorfor er vi ikke bedre til at lave back-up af vores data på harddisken? Mit gæt er, at mange ikke ved hvordan de skal gøre det. Derfor får læserne her forslag til, hvordan man kan gribe sikkerhedskopieringen an – inden det er for sent. Hvis harddisken først forlader denne jord og overgår til de evige cybermarker, er der ofte kun fortrydelse, ærgrelse og bitterhed tilbage.

Du kan gøre det i Windows
De fleste har en computer med Windows XP. I dette styresystem er der indbygget et simpelt, men udmærket back-up-program. Det hedder Sikkerhedskopiering, og du finder det ved at klikke på Startknappen, vælge Alle programmer, holde musen over Tilbehør og herefter på Systemværktøjer. Her finder du Sikkerhedskopiering, og en guide i programmet hjælper dig med at få foretaget den vigtige back-up. Det er samme program du skal anvende, hvis du på et senere tidspunkt vil bruge din sikkerhedskopi og gendanne de gemte data.

Bemærk at du bør have et medie, hvorpå du kan gemme din sikkerhedskopi. Eksempler på sådanne medier kunne være cd-rom, dvd-skiver, ekstern harddisk eller de små, smarte USB-penne, der fås med både små og store lagerkapaciteter.
Hvis du føler at det indbyggede program i Windows ikke slår til eller måske er for indviklet, er der alternativer. Et af dem er det danske program, Stone’s Kopikontrol. Med Kopikontrol overfører man data fra ét drev til et andet, og selve opbygningen i programmet er så enkel, at man hurtigt finder ud at anvende det. Programmet er gratis for private brugere og installationsfilen fylder under én MB. www.stoneware.dk/kopikontrol

Læg din sikkerhedskopi på nettet
En nymodens metode at gemme sikkerhedskopien på er at lægge den online på internettet. Selv om det måske for nogen lyder vanvittigt avanceret, er der tale om en ganske fornuftig og nyttig måde at gemme sine data på. Det fungerer såre simpelt: du opretter en konto hos et firma, der tilbyder lagring af data. Du kan finde steder på nettet, der tilbyder denne service helt gratis, men jeg vil nu anbefale at du finder firmaer, der har erfaring med lagringen. Personligt tør jeg ikke lægge vigtige data i hænderne på sites, der virker ustabile, useriøse og nye. Jeg betaler hellere et beløb om året for at have mine data liggende i sikkerhed og med jævnlige back-ups.

Det behøver nemlig ikke at være dyrt at skabe et sikkert sted ”ude i byen”. Man kan for eksempel købe sin egen internetadresse og købe plads hos et webhotel. Denne service koster fra fem kroner om måneden, og ofte får man 500 MB plads i disse løsninger. Dermed kan man både lave sin egen personlige hjemmeside og så kan man samtidig overføre sine vigtigste filer og mapper over på webhotellet. Den helt enestående fordel ved at gemme sine sikkerhedskopier på et eksternt sted på internettet er, at du altid har mulighed for at genskabe dine data. De ligger nemlig sikkert ”ude i byen”. Laver du eksempelvis sikkerhedskopier på cd-rom eller på en USB-disk, så nytter det nemlig ikke en disse, hvis de går tabt på grund af tyveri eller ildebrand. Det er derfor væsentligt at man gemmer sine sikkerhedskopier andre steder, for eksempel hos venner, familie eller bankboks. Dermed har du altid mulighed for at gendanne tabte data. Og det er det, det handler om!

Hvad skal jeg sikkerhedskopiere?
Inden du går i gang med at tage back-up af dine data, bør det slås fast, at du ikke behøver at tage back-up af hele harddisken. Det er lidt fjollet at tage back-up af programmer, idet man sandsynligvis har installations-cd’en liggende. Desuden vil en komplet back-up af harddisken hurtigt fylde adskillige GB.
I stedet bør man få et overblik over de personlige data på harddisken. Dette er for eksempel dokumenter, e-mails, digitale billeder, MP3-musik, homebanking-filer og Foretrukne fra Internet Explorer.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.