Rå billedbehandling

Rå billedbehandling

De fleste artikler her på nettips omhandler glimrende gratis programmer, gode tips eller billig nyttig software, men ikke denne gang.
I denne artikel skal vi se nærmere på et program der med et priskilt på lidt over 1000 kr. bestemt ikke kan kaldes billigt.
Med et spejlreflekskamera kan du lagre dine billeder i et såkaldt RAW format, hvilket kan sammenlignes med negativet du sikkert kender fra de glade filmkamera dage.
Som med det gammeldags negativ, skal en rawfil fremkaldes og det er her Bibble kommer ind i “billedet”.

Programmet kan indeksere, sortere og ikke mindst, håndtere alle dine rawfiler og hele arbejdsgangen er både hurtig og effektiv.
Som sagt, kan Bibble katalogisere dine billeder og sortere dem ud fra en lang række kriterier. Disse funktioner bliver lynhurtigt vigtige efterhånden som din fotosamling vokser og efter en lang og produktiv dag, med en masse billeder i kassen er det vigtigt at softwaren hurtigt og enkelt, kan give det store overblik over hvad der er skidt og kanel.
Det formår Bibble til fulde og der er mange muligheder for hvordan du vil sortere og vise dine billeder, Du kan eksempelvis, vise billeder der er skudt med dit ynglings objektiv, med en specifik blænde eller lukketid og endelig kan du selvfølgelig mærke og bedømme dine billeder.
Kort sagt, der mangler ikke muligheder når det kommer til håndtering af dit billedkatalog.

RawPower!
Men Bibble er også et meget kompetent behandlingsprogram, hvor der bestemt ikke mangler funktioner.
En af mine favoritter, som du måske kender fra Lightroom eller lignende, er presets. Ideen er at du har en komplet opskrift på en effekt eller et specielt udseende og ved et enkelt klik kan du udføre hele denne serie af redigeringer. Bibble har selv en masse forskellige presets der hurtigt kan give dit billede et unikt udseende og du kan selv lave dine egne, hvis du vil sætte dit personlige præg på dine billeder eller bare vil have et ensartet udseende til en hel serie af billeder.
En stor force ved Bibble er at programmet er rasende hurtigt og min (meget uvidenskabelige) undersøgelse viste da også at programmet var op til tre gange hurtigere end Lightroom når det kom til konvertering af rawbilleder til jpeg. Ganske godt gået af en lille softwareudvikler uden samme ressource som Adobe.
Bibble har desuden et helt arsenal af redigeringsmuligheder hvilket både er en styrke og en svaghed. Det kan nemlig hurtigt blive lidt uoverskueligt og hvis du ikke har den store erfaring inden for billedbehandling, kan det godt være lidt svært at overskue alle mulighederne.

Dokumentationen er dog helt i top og du kan få hjælp fra forummet hvor der er nogle utrolig dygtige og venlige brugere.
Programmet kan hentes og afprøves i 14 dage, så der skulle være tid nok til at se om det skulle være noget for dig og det fås til både Windows, Mac og Linux.

www.bibblelabs.com

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.